Temesvári zarándoklaton voltunk

Temesvári zarándoklaton voltak a bánsági hívek ft. Király Tibor kisoroszi plébános vezetésével. A két busszal utazó csoport részvevői Nagykikindáról, Kisoroszról, Tóbáról, Töröktopolyáról, Magyarcsernyéről és Szerbcsernyéről indultak útra, hogy részt vegyenek a magalapításának 280. évét ünneplő Szent György székesegyházban augusztus 6-án. A neves jubileum mellett az idén ünneplik Temesvár felszabadításának 300. évfordulóját is.

A csanádi püspökséget a török kiűzése után 1732-ben Temesvárra helyezték. Ezt követően felmerült egy hozzá méltó épületkomplexum építésének szükségessége. Falkenstein Béla püspök 1732-ben kérelmezte a császári adminisztrációnál egy püspöki székesegyház és rezidencia felépítését, majd 1736. augusztus 6-án felszentelte az alapkövét. A tervezője Joseph Emanuel Fischer von Erlach udvari főépítész volt. Az első nagymisét 1754-ben mutatták be a félkész katedrálisban, az építkezés pedig 1773-ban fejeződött be. Az utolsó török háború idején, 1788 és 1790 között fegyverraktárnak használták. A felszentelésre 1803. április 24-én került sor, Kőszeghy László püspök végezte.

A székesegyház jubileumát megtisztelő híveket a Bánságból és Szegedről msgr. Martin Roos temesvári püspök köszöntötte. Kiemelte, hogy a székesegyház egyben zarándokhely is, és külön öröm számára, hogy ezen a jeles ünnepségen négy püspök van jelen: msgr. Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök, dr. Német László SVD nagybecskereki püspök és msgr. Martin Roos temesvári püspök.

Az ünnepi szónok Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök volt. A közösség múltját bibliai példákkal hasonlította össze. Kidomborította, hogy ebben az Isten kegyelmét látja, és ezért hálát kell adni. A hálához hozzá kell, hogy tartozzon a bűnbánat is. Az ígéret: a múltban egy püspök elindította ezt a templomot. Nekünk követni kell és le kell tennünk a hűség esküjét. Az egyháznak megújulásra van szüksége. Hála legyen a szívünkben, mert van miért, és kérjük az Isten áldását erre a templomra! Egy szent vándor mindig éhes és szomjas – ezekkel a szavakkal zárta a házigazda, Martin Roos, püspök a szentmisét, és a jelenlevőket szeretetlakomára hívta meg a püspökség kertjébe.

A délután folyamán megtekintettük a jubileum alkalmából megnyílt kiállítást a dómban, amely festmények, képek, okmányok és egyéb értékes tárgyak segítségével mutatja be a templom történetét az alapkőletételtől az építési munkálatokon át a felszentelésig. Bajkai-Fábián Róbert, a székesegyház kántora városi sétára invitált. Több érdekességet is hallottunk a neves istenházáról. Elmondta, hogy a tornyában 7 harang lakik, és, hogy a dómban még sohasem volt házasságkötés, és még kivételesen sem engedélyezett. Megtekintettük a Bánáti Múzeum tárlatát Temesvár 1716 – egy európai város kezdete címmel, végigjártunk valamennyi történelmi nevezetességet, láttunk esküvőt, imádkoztunk a kriptában nyugvó neves személyek sírja előtt, felfrissültünk az egyik szökőkútnál, megcsodáltuk a román ortodox székesegyház belsejét, ahol keresztelést is láttunk.

Zarándoklatunkat hálával a szívünkben fejeztük be, és Isten áldását kértük a templomra, mely közös múltunk része, valamint az egyházmegyéinkben élő testvéreinkre.