Emlékünnep az aracsi Pusztatemplomnál

Tizennyolcadik alkalommal hívott a harang az aracsi Pusztatemplom emlékünnepére július hónap utolsó napjának délutánján. A rendezvényt hagyományosan a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezte. Vajdaság szinte minden településéről, valamint Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők a jeles eseményre.

Mellár József törökbecsei esperesplébános mutatta be az ünnepi szentmisét Csápek József magyarkanizsai állandó diakónus segédletével, majd a szentmisét követően Orosz Attila, református esperes is szólt az egybegyűltekhez.

Vajda János, a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke köszöntötte az emlékező közösséget, aki megelégedéssel mondta, hogy napjainkban a Pusztatemplommal kapcsolatban mindinkább tapasztalja a szakemberek törődését, több alkalommal is folytak a restaurálási munkálatok, legutóbb a torony rekonstruálásán fáradoztak.

Az emlékünnepen Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott ünnepi beszédet, aki az említett torony kapcsán fejtette ki, hogy az mutatja, hogy „a magyar élet itt ősibb, mint máshol talán, ahol épségben maradtak kastélyok, várak köszöntik a turistákat.”

Dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere (amely Torda egyik testvértelepülése) is köszöntötte a jelenlévőket. Szerinte jobban oda kellene figyelni, hogy leállítsuk Pusztatemplom további romosodását és többet kellene tenni annak megmaradásáért.

A hagyományokhoz híven idén is tartalmas művelődési műsor volt, felléptek a tiszaalpári Népdalkör tagjai, valamint a tordai Nagy Szabina és Nyerges Ármin, akik egy-egy dalt adtak elő.