Szent Orbán tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak Fehértemplomon

2022. május 25-én, szerdán a fehéretemplomi hívek Szent Orbán tiszteletére ünnepi szentmisét mutattak be Csipak Csaba helyi plébániai kormányzó vezetésével. Ezen a napon a szőlősgazdák körbejárják a szőlőültetvényeket, megöntözik a szőlőtőkéket borral, valamint a Szent Orbán-szobrot hálájuk jeleként, hogy megóvja a szőlőket az időjárás viszontagságaitól és minden évben bőséges termést hozzanak.

Szent Orbán római pápa volt, aki május 25-én halt meg. A legenda szerint Szent Orbán sírján egy szőlővessző hajtott ki, ezért a szőlősgazdák, borászok és kádárok őt tisztelik védőszentjükként.

Szent Orbánt gyakran ábrázolják szőlőfürttel, könyvvel, püspökbottal vagy kulcsokkal. Érdekes, hogy míg Észak-Franciaországban, valamint a német területeken Orbán pápát szőlőfürttel ábrázolják, addig az olasz művészetben ez egyáltalán nem jellemző. Szent Orbán-képét például magyar borászok boroshordóikra faragták. Szent Orbánt Nyugat-Európa országaiban, különösen Franciaországban, Dél-Németországban, Ausztriában (Stájerország és Ausztria Duna-menti borvidéke) ünneplik. Egyes országokban borfesztiválokat rendeznek a tiszteletére. Szobrokat és emlékműveket állítottak neki a Bánság és a Vajdaság szőlőtermő vidékein, ahol egykor sok német élt. Fehértemplomon is Szent Orbán szobrot állítottak, amely egy bécsi művészeti műhelyben készült és 1823. május 20-án került felállításra.

A szentmise után a jelenlévőket a helyi és a környező falvak bortermelői a legjobb boraikkal vendégelték meg.

Kép: Emanuel  Veverica