Održana svečana sveta misa u Beloj Crkvi posvećena Svetom Urbanu

U sredu 25. maja 2022, u prisustvu određenog broja vernika, održana je prigodna svečana Sveta Misa posvećena Svetom Urbanu, koju je vodio lokalni rimokatolički župnik Čipak Čaba. Na taj dan obilaze se vinogradi, čokoti vinove loze zalivaju vinom, kao i statua sv. Urbana, u znak zahvalnosti kako bi se sačuvali vinogradi od vremenskih nepogoda, a svaka godina bude rodna.

Sveti Urban je bio rimski papa koji je umro 25. maja i tog datuma, prema predanju, na grobu svetog Urbana izrastao je čokot vinove loze, pa su ga vinogradari, vinari i bačvari uzeli za svog zaštitnika, kao i za zaštitnika vinograda u celini. U liku ovog sveca, tradicija je sažela čak tri sveta Urbana: prvi je mučenik i papa Sv. Urban I, drugi je biskup Urban, a treći takođe biskup – Urban iz Langresa. Upravo, ovaj treći Urban, biskup Langresa, u zapadnoj Evropi se slavi kao zaštitnik vinara i vinogradara.

Sveti Urban je često bio oslikan s grozdom, knjigom, biskupskim štapom ili s ključevima. Zanimljivo je da se na severu Francuske, kao i u nemačkim oblastima , papa Urban prikazivao s grozdom, što nije bio slučaj u italijanskoj umetnosti i ikonografiji. Lik svetog Urbana su, na primer, mađarski vinogradari urezivali u vinske bačve. Sveti Urban se slavi u zemljama zapadne Evrope, posebno Francuske, južne Nemačke, Austrije (Štajerska i vinorodni kraj Austrije uz Dunav). U nekim zemljama se u njegovu čast priređuju vinske svečanosti. U vinogradarskim krajevima u Banatu i Vojvodini, gde su nekada živeli brojni Nemci, podizani su kipovi i spomenici u njegovu čast. U Beloj Crkvi je takođe podignut kip Svetog Urbana, koji je izrađen u jednoj umetničkoj radionici u Beču, a postavljen je 20. maja 1823. godine.

Nakon Svete Mise, prisutni su se počastili najboljom vinskom kapljicom od nekoliko privatnih proizvođača iz Bele Crkve i okoline.