Szent István ünnepe és az új kenyér megáldása Tiszaszentmiklóson

Már hagyományossá vált, hogy az egész környék, közösen ünnepelje meg Szent István ünnepét Tiszaszentmiklóson. Az idén, hogy ne ütközzön más rendezvényekkel, a szervezők (Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület és a plébánia) augusztus 18-ra tervezte és rendezte meg az ünnepséget.

Az idén is ünnepi szentmisével kezdődött a rendezvény, amelyet msgr. Fiser János általános helynök, helybeli plébános vezetett és prédikált; koncelebráltak ft. Hajdu Sándor csókai plébános, bírósági helynök és Andó Attila nagyszentmiklósi plébános (a Temesvári Egyházmegyéből), a diakónusi feladatokat Mészáros Attila állandó diakónus látta el. Beszédében a plébános kiemelte Szent István bölcsességét és Istenbe vetett bizalmát, amikor országát és népét felajánlotta a Szűzanyának.

A szentmise után a többszázas tömeg átvonult a sportpályára, ahol az ünnepi előadás kezdődött. A művelődési műsor keretében Mészáros Attila diakónus mondta az ünnepi beszédet, kihangsúlyozva megmaradásunk feltételét a gyermekáldás elfogadását.

A rendezvény vendégei voltak: Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke; Kormányos László tartományi képviselő; Újhelyi Nándor, a VMSZ intézőbizottságának tagja; Gyömbér Sztáno, Csóka Község elnökasszonya; Oláj Tibor, Csóka KKT elnöke. Továbbá külföldi vendégeink: Romániából Katona György, a dettai RMDSZ elnöke; Stancul Klára, a dettai Reviczky Gyula kultúregyesület elnöke; Bartok Béla, a nagyszentmiklósi RMDZS elnöke; Andó Attila, nagyszentmiklósi plébános és Marosy Zoltán, Temes megye alprefektusa. Magyarországról érkeztek: Tanács Gábor, Bordány nagyközség polgármestere és Komár Mátyás a makói Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

A rendezvény hagyományos tűzijátékkal és szabadtéri bállal ért véget.

Kép: Törtei János