Mintegy 800 fiatal kapott támogatást a YourJob projektben

A megfelelő információ az első lépés a saját vállalkozás sikeres beindítására

A Szerbiai Caritas valamint a Nagybecskereki püspökségi Caritas YourJob projektjének eredményeit mutatták be pénteken a Vojvodina szálloda konferenciatermében. Az értekezleten részt vettek vállalkozók, jelöltek, a helyi önkormányzat képviselői, azon intézmények és szervezetek képviselői, amelyek támogatást nyújtottak vagy részt vettek a projekt megvalósításában.

A YourJob projektet az Osztrák Fejlesztési Ügynökség, a Renovabis és a Caritas Austria finanszírozza, és nevükben Karin Traunmüller, miniszteri tanácsadó és Tobias Noelke, a Caritas Austria regionális projektkoordinátora vett részt. A helyi önkormányzat nevében Čedomir Janjić, a Városi Képviselőtestület elnöke beszélt a fiatalok foglalkoztatását támogató projektekről.

– A YourJob projekt jelentős lépéseket tett a fiatalok gyorsabb foglalkoztatása felé, és számos szervezetet érintett. A munkáltatók jelenléte, a velük való kapcsolattartás nagyon fontos, mert végül is ők döntik el, hogy kit és mennyi időre foglalkoztatnak – mondta Milica Bogdanov, a YourJob Ifjúsági Inkubátorának munkatársa.

Az elmúlt két évben mintegy 800 nagybecskereki és környékbeli fiatal kapcsolódott be valami módon a projektbe, különféle képzések, szakmai tanfolyamok, szakmai gyakorlatok valósultak meg. Ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy a programban részt vevő fiatalok 63% -a kapott munkát  és 9 új vállalkozás indult be.

– Nagyon fontos volt, hogy érdeklődő fiatalokat találjunk, mert kiderült, hogy átfogó segítségre van szükségük saját vállalkozásuk elindításához és később is a működés első évében. Mindenekelőtt információkra van szükségük a különböző támogatási lehetőségekről – mondta Marina Kostić, a YourJob projekt nemzeti koordinátora.

Fiatal vállalkozók is elmondták tapasztalataikat a Caritasszal való együttműködésről és a projektben való részvételről, egészen a saját vállalkozás elindításáig.