Nemzeti sorskérdéseinkről Muzslyán

A Nemzeti sorskérdéseink című előadássorozat keretében két előadást hallhattak az érdeklődők november 7-én, Muzslyán. Az est keretében msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök előadásában beszélt a civil szervezetek jelenlétéről a társadalmi életben. Rámutatott arra, hogy a civil szervezetek bizonyos módon kihívást jelentenek az Egyház és az állam számára, mivel önkéntesek segítségével sokkal kisebb forrásokból is meg tudnak valósítani olyan programokat, ahol sem az Egyház, sem az állam nem tud jelen lenni. Egyúttal az állam és az Egyház mellett nemzetünk számára sorsdöntő feladatokat, eseményeket támogatnak.

Mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója előadásában a nemzeti sorskérdéseinket az anyanyelv, a kultúra, és a közösség fényében taglalta. Az emberek napjainkban hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a szülőföld, a múlt, az ősök hagyományai iránt is vannak kötelezettségeik, ezért is érdemes ezekkel a témakörökkel foglalkozni.

Az estet a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezte a Fókusz Klaszter, a családi gazdálkodók egyesülete közreműködésével, s a magyarországi Százak Tanácsa Közhasznú Egyesület támogatta.