Húsvét, 2015.

Legyen életünk központi feladata a szeretet gyakorlása az irgalmasság tetteivel!

Nem múlik el nap, hogy a hírekben ne halljunk borzalmas eseményekről: az úgynevezett iszlám állam kegyetlenségéről, a keresztények üldözéséről, templomok felrobbantásáról, mecsetekben elkövetett öngyilkos robbantásokról, amelyek százával ölnek meg imádkozó embereket, az Ukrajnában zajló harcokról. A felsorolást tovább folytathatnám, a lista sokkal hosszabb is lehetne.

Önkéntelenül is felmerül az emberben a kérdés: mi történik a mai világban? A gonosz ennyire megerősödött, hogy szinte már meg sem lehet fékezni? Hova fog vezetni ez a sokszor teljesen érthetetlen erőszak? Hogyan lehetne megállítani ezt a folyamatot?

Nehéz ezekre a kérdésekre kielégítő válaszokat adni. Szinte lehetetlen.

Nekünk, keresztényeknek más feladataink vannak, minthogy csak válaszokat keressünk. Nekünk cselekednünk kell. Hivatásunk az, hogy megpróbáljunk olyan világot építeni, amely emberibb, közelebb visz minket embertársainkhoz és Istenhez.

Ebben a tevékenységünkben egy jobb világért, biztosan nagy segítségünkre van az irgalmasság gyakorlása. Ezt érezhette Ferenc pápa is, amikor nemrég meghirdette az Isteni irgalmasság rendkívüli szent évét:

Kedves testvéreim, gyakran elgondolkodtam azon, az egyház hogyan lenne képes nyilvánvalóbbá tenni a küldetését, az irgalmasságról való tanúságtételt. Olyan út ez, amely a lelki megtéréssel kezdődik; és be kell járnunk ezt az utat. Ezért úgy döntöttem, hogy rendkívüli szent évet hirdetek meg, amelynek középpontjában Isten irgalmassága áll. Ez az irgalmasság szent éve lesz.

Nápolyban pedig, ahol szerzetesekkel találkozott, a következő szavakkal bátorította őket:

Ne feledkezzünk meg az irgalmasság lelki és testi cselekedeteiről! Ilyen dolog például a keresztvetés! Az irgalmasság jele, az idősek még tudják ezt. Hány megkeresztelt gyermek nem tud ma keresztet vetni! Az irgalmasság cselekedete az, hogy megtanítom nekik. Ilyen tett, hogy meglátogatom a szomszédban az idős beteget… Az irgalmasság cselekedetei közé tartozik az imádság lelkülete is.

Az Isteni Irgalmasság legnagyobb tanúságtétele pont az, amit most, ezekben a napokban ünnepelünk: Jézus vállalta a kereszthalált, értünk, bűnösökért meghalt, de harmadnap feltámadt. A feltámadás az isteni irgalmasság megkoronázása, mert a keresztség által mi is részeseivé váltunk.

Ezért van az imának, az irgalmasságnak ereje. Ez a mi „fegyverünk” a világ jobbá tételében, egy emberibb közösség felépítésében.

A Szeretet évében, amelyet most egyházmegyénk ünnepel, legyen életünk központi feladata a szeretet gyakorlása az irgalmasság tetteivel.

Jézus feltámadt! Örüljünk és örvendezzünk, alleluja!

Áldott, kegyelmekben gazdag húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

+ László SVD