Hódegyházi tanyavilágban járt a Nagybecskereki Püspökségi Caritas

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója, Halmai Tibor és logisztikusa, Lufi Denisz, valamint Kátity Enikő hitoktató ellátogattak Hódegyházára november 26-án.

Dr. Német László SVD püspök atya támogatásának köszönhetően a Nagybecskereki Püspökségi Caritas élelmiszerekből és tisztálkodási szerekből álló csomagokkal lepte meg a rászoruló családokat. Főleg azokat, akik Hódegyháza szélén a „hodicsi” részen élnek szerény körülmények között, illetve, ahol a családfenntartó apuka a közelmúltban elhunyt és az édesanya egyedül neveli több gyermekét. Minden család nagyon örült az adománynak. Jó volt látni a mosolygós kisgyermek arcokat.

Kint a falu szélén, Hodicson, messze a világ zajától egészen más az élet. Kevés a még épségben található házak száma, sajnos. A romos épületek arról árulkodnak, hogy valamikor nyüzsgő élet volt itt is. Most viszont a csend, a kutyák ugatása és a pusztaság látványa fogadja az idelátogatókat. Az itt élő családok nem ritkán 6-7 gyermeket nevelnek. A nehézségeikről nem igazán mesélnek, hálásak minden segítségért. A gyermekek szemében ott csillog a remény és a kisebbek mosolyogva bújnak szüleikhez, a nagyobbak pedig szeretettel játszanak a kutyusokkal, cicáikkal. A szülők főleg alkalmi munkákból próbálják eltartani a családot. Kétségbeesést nem látni rajtuk még akkor sem, ha kevés a tűzifa, az élelem és bizonytalan a jövő. Egyszerű, tiszta szívű emberek, akik a nehézségek ellenére is őszintén tudnak mosolyogni vagy szerény hajlékukba invitálni.

Ez a látogatás mindannyiunk számára egy ajándék volt, főleg így az adventi időszakhoz közeledve. Megtapasztalhattuk, hogy milyen fontos az embertársainkat segíteni, mennyit jelent egy kis figyelmesség, törődés a másik számára, akár néhány kedves vagy bátorító szó formájában.

Hazafelé tartva az esti alkonyatban sokáig némán, csendben utaztunk és a csillogó szempárokat felidézve azt hiszem, mindhárman számot vetettünk a saját életünkről is, hogy mennyi mindenért kell hálát adnunk a jó Istennek és mennyi mindenért kell fohászkodnunk embertársaink és önmagunk számára…

Köszönet dr. Német László püspök atyának és a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatójának, Halmai Tibornak, hogy adományaikkal támogatták ezeket a családokat is és ezáltal szebbé tették az idei karácsonyukat!