Hazataláló tábor

A Boldogasszony Iskolanővérek nagybecskereki közösségének tagjai a Szathmáry Karolina Kollégium munkatársaival közösen 2019. július 13-18. között magyar fiatalok számára mozgó magyarság tábort szerveztek, melynek kiemelt támája a felelősségvállalás volt. A táborban közel 100 középiskolás és egyetemista fiatal vett részt, akik Magyarországról, illetve Vajdaság különböző részéről érkeztek. A program összeállítását és kidolgozását egy munkaközösség vállalta, mely vajdasági, és magyarországi pedagógusokból állt, ők 2019 januárjától havonta egyszer megbeszélést tartottak. A lebonyolítást is ők végezték.

Zomborban, egy szerb középiskolás kollégiumban kaptak szállást a táborozók. Az első napon lehetőségük nyílt megismerkedni a város nevezetességeivel, és Bosnyák Ernőnek, a vajdasági filmművészet legfontosabb úttörőjének életével. A Szent István-templomban szentmisén vettek részt, majd előadást hallottak Sztantity Gellért kármelita atyáról, akinek boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

A tábor többi napján a diákok bejárták Bácska és Kelet-Horvátország egy részét. Várjáték keretében felfedezték Bács várát, szentmisén vettek részt a karlócai Béke-templomban, felkeresték a szalánkeméni csata emlékművét, és alkalom adódott arra is, hogy a Duna-Tisza torkolatvidékén hajózzanak.

A Horvátországban töltött napon a táborozók különleges helyszíneket jártak be. Újlakon koszorút helyeztek el Kapisztrán Szent János ereklyetartójánál. Vukováron meglátogatták a Kórház Múzeumot, ahol – a város ostromát átélt – Jakumetovics Rozália ismertette velük a délszláv háború véres eseményeit. A történelmi tények elmondásán túl – személyes hangú tanúságtételével – hitet tett az egymásért vállalt felelősség fontossága és a szeretet ereje mellett, mely mélyen megérintett minden jelenlévőt. A nap további részében a fiatalok bepillantást nyerhettek az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ mindennapjaiba, majd Csúzán, a Kollár Pincészet éttermében helyi ételkülönlegességet fogyasztottak.

A táborban töltött napok során a felelősségvállalás téma feldolgozását segítette Dr. Magyar Lóránt orvos-mentálhigiénés szakember-diakónus előadása, a naponkénti kiscsoportos beszélgetések, különböző műhelymunkák, valamint Harmath Károly ferences atya tanúságtétele. A fiatalok – a nevelők irányításával – a gyakorlatban is kipróbálhatták hogyan tudnak felelősséget vállalni másokért, amikor egy napot a vajdasági Lurkó-házakban élő gyermekekkel töltöttek.

A Hazataláló tábor alkalmat és teret adott a különböző helyekről és környezetből jövő fiataloknak kapcsolatokat építeni, közösen élményeket feldolgozni, és emberségben növekedni. Olyan kincseket gyűjtöttek, melyeket magukkal vívén szebbé tehetik a világot.