Povratak korenima

U organizaciji Kolegija za djevojke Školskih sestara – Szathmáry Karolina, sredinom leta, u julu, organizovan je kamp za mlade, gde je ideja vodilja bila – prihvatanje odgovornosti. Stotinak učenika srednjih škola i studenata iz Mađarske i iz svih krajeva Vojvodine, pet dana provelo je u međusobnom upoznavanju, prepoznavanju vrednosti i upoznavanju istorije kraja gde su se kretali.

Sedište kampa je bilo u Somboru, ali posetili su mnoga značajna mesta u Bačkoj i Istočnoj Hrvatskoj, između ostalog Bač, gde su kroz igru otkrivali staru tvrđavu, vozili su se brodom na ušću Dunav-Tisa. U Sremskim Karlovcima su prisustvovali svetoj misi u kapeli Gospe od Mira, u Hrvatskoj su posetili Novo Selo, Vukovar (posetili su Muzej Bolnica) i Osijek (upoznali su se sa radom Mađarskog centra za obrazovanje i kulturu).

Kamp je unazad nekoliko meseci brižno pripremala radna grupa sastavljena od pedagoga iz Vojvodine i Mađarske. Učesnicima, mladima iz raznih sredina su omogućili da se upoznaju, ostvare kontakte, steknu zajedničke doživljaje, da svoje utiske podele među sobom, jačaju svoju čovečnost. To bogatstvo su poneli sa sobom.