Ha valahol szükség van, akkor ott segítsünk – Zsinati animátorok online találkozója

Első ízben szerveztek találkozót online térben a Nagybecskereki Egyházmegye zsinati animátorai számára november 4-én. A zsinati folyamatok kezdete óta rendszeresen találkoztak az animátorok, akik plébániáikon a lelkipásztorok mellett a zsinati munka fő mozgatói. A november 21-re tervezett animátor találkozót a járványügyi előírások miatt át kellett tenni az online térbe. A Zoom-konferencián harminchatan vettek részt, a koordinátor Kántor Viola, a Zsinati iroda vezetője volt.

Hálás vagyok és mindenkinek köszönöm a jelenlétét, bekapcsolódását. Jó volt együtt lenni, látni egymást, az egyházmegye déli pontjától egészen fel északig. Bátorítom azokat, akik részt vettek az online találkozón, hogy meséljék el tapasztalataikat azoknak, akik valamilyen okból nem tudtak velünk együtt lenni – fogalmazott az irodavezető.

Dr. Német László SVD megyéspüspök örömmel üdvözölte a zsinati animátorokat és lelkipásztorokat. Előadásának témája az utolsó zsinati munkadokumentum, az egyházi javak és struktúrák volt. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyházunk eleget tudjon tenni a krisztusi küldetésnek, szükségünk van megfelelő anyagi forrásokra is, erről sem szabad megfeledkeznünk. Tekintettel arra, hogy az utolsó munkadokumentumot december 1-ig kell feldolgozni a plébániákon, útmutatása a témában hasznos volt az animátorok számára.

A tervek szerint a zsinati animátorok minden hónapban találkoznak az online térben. Aktuális, a zsinati folyamatokhoz kapcsolódó témákat dolgoznak majd fel, amelyet mindig egy előadó vezet fel, s készteti gondolkodásra a Zoom-konferencia résztvevőit.

A sokszínű Bánát magyarul nem beszélő animátorai számára egy héttel később szerveznek online találkozót szerb nyelven, mons. Gyuris László pasztorális helynök irányításával.

Lengyel Anna, padéi zsinati animátor megfogalmazott egy gondolatot a találkozón, ami nagyon megragadott: keresztényként kötelességünk, hogy ha látjuk, hogy valahol szükség van, akkor ott segítsünk. Talán közhelyesnek tűnik a mondat, de engem megfogott gondolatának ez a része: „ha látom, hogy szükség van”. Kívánok mindannyiunknak ilyen figyelő, látó szemet és érző szívet, hogy nyitottan éljük mindennapjainkat és végezzük a munkánkat, hogy valóban észrevegyük, ha valaki anyagi vagy lelki szegénységben, nélkülözésben él és forduljunk hozzá szeretettel! – összegezte az első online találkozóval kapcsolatos tapasztalatait Kántor Viola.