Gazdag programokkal kezdődött a nyár a muzslyai plébánián

A szalézi atyák vezette muzslyai plébánián több mint 20 éve szerveznek nyári szünidőben a rendre jellemző játékos foglalkozásokat, oratóriumot. Az idén június 21-től mintegy 200 gyerek volt minden nap a plébánia területén. A résztvevők a templomban gyülekeztek, és a közös ima után több csoportban foglalkoztak velük.

A délelőtt énekpróbával, ráhangolódással kezdődött, majd egy-egy bibliai témát dolgoztak fel. A kézműves foglalkozások keretében volt karkötő készítés és pirográf-műhely. Az oratóriumba Szlovéniából is érkeztek vendégek – ugyancsak fiatalok, gyerekek -, akik sok-sok cirkuszba illő ügyességi játékra, mutatványra igyekeztek megtanítani muzslyai pajtásaikat. Külön erre az alkalomra cirkusz-műhelyt hoztak létre. A plébániaudvarban gólyalábakkal közlekedhettek, a bátrabbak a monociklit is kipróbálhatták, de a klasszikus csocsózás se maradhatott el.

Délutánonként közösségi játékokat tartottak, amelyben valamennyi gyerek aktívan részt vett. Az oratórium ajándékaként a résztvevők július 3-án az adai Üdültetési Központban tölthettek egy szép és tartalmas napot. Ahhoz, hogy a hittanosok tartalmas szórakozással kezdjék a nyári szünidőt, a főszervező Kalapis Sztoján SDB atya munkája mellett 36 animátor lelkes segítségére is szükség volt.

Az oratórium plébánianappal zárult a muzslyai közösségben, amelyre a fiatalokon, gyerekeken kívül meghívták a szülőket, nagyszülőket és a helyi hívőket is. Élő rózsafüzérrel kezdték a találkozót, majd fakultatív programok közül választhattak a jelenlévők. A filmvetítésen a Találkozás című filmet nézhették meg az érdeklődők. A házaspároknak tartott előadáson a beszélgetés szerepét és fontosságát domborították ki. Minden házasságban nagy szerepe van annak, hogy mind az örömöt, mind a bánatot megosszák a házaspárok. A bibliaórán a plébánianap mottóját fejtegették, a Ti vagytok a föld sója, ti vagytok a világ világossága címmel. Kiemelték, csak az a közösség virágzó, amelyet jó emberek példája, áldozatvállalása tesz értékessé. Ugyanis csak azok viszik tovább a keresztény élet értékét, akik megélik azt, ily módon is fényt, meleget árasztva környezetükre. A plébánianap szentmisével zárult.