Ft. Pastyik Róbert átvette a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia főtitkári hivatalát

rev-robert-pastyik

Ft. Pastyik Róbert, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia újonnan megválasztott főtitkára, a szervezet újvidéki székházában átvette hivatalát június 22-én.

Az átadásnál jelen volt Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke. A főpásztor megköszönte az eddigi főtitkár, Mirko Štefković atya tíz éves szolgálatát, az új főtitkárt pedig támogatásáról biztosította. Kiemelte, hogy a három évvel ezelőtt létrehozott székhelyen ez volt az első főtitkári átadás-átvétel. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az újvidéki székház a jövőben nagyobb jelentőséggel bír majd mind a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia, mind a Katolikus Egyház számára Szerbiában.

Ft. Pastyik Róbert 1978. július 31-én született Verbászon, Kúlán nevelkedett. Szegeden volt teológushallgató, majd Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemen. A Szabadkai Egyházmegyében szentelték pappá 2009. június 28-án. Első szolgálati helyén, az óbecsei Páduai Szent Antal plébánián segédlelkészkészként tevékenykedett. 2010 és 2015 között a belgrádi Apostoli Nunciatúrán dolgozott. Ezzel egyidőben, 2011 és 2015 között a Nagybecskereki Egyházmegyében Óborcsán volt plébániai kormányzó, majd Pancsován plébános. 2019-ben a nagybecskereki székesegyház plébánosává, majd a Nagybecskereki Egyházmegye általános helynökévé nevezte ki Dr. Német László SVD püspök. Msgr. Slavko Večerin püspök idén júniusban visszahívta a Szabadkai Egyházmegyébe és kinevezte irodaigazgatónak. A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia püspökei utolsó ülésükön megválasztották főtitkárnak. Pastyik Róbert a magyar és ukrán nyelv mellett anyanyelvi szinten beszél horvátul, olaszul és angolul, valamint német nyelvtudással is rendelkezik.