Vlč. Robert Pastyik preuzeo službu generalnog tajnika

rev-robert-pastyik

Novoizabrani generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK), vlč. Robert Pastyik, preuzeo je u utorak 22. lipnja u sjedištu Konferencije u Novom Sadu svoju novu službu.

Činu primopredaje službe, uz dosadašnjeg generalnog tajnika vlč. Mirka Štefkovića, nazočio je mons. Ladislav Nemet SVD, zrenjaninski biskup i predsjednik MBK. On je dosadašnjem tajniku zahvalio na desetogodišnjoj službi u tajništvu MBK, te je vlč. Pastyika ohrabrio pred izazovom nove službe, obećavši mu svesrdnu potporu. Mons. Nemet je tom prigodom istaknuo kako je ovo prva primopredaja službe generalnog tajnika u sjedištu MBK, koje je uređeno prije tri godine, te je izrazio nadu da će ono u skorijoj budućnosti dobiti veće značenje kako za MBK, tako i za Katoličku crkvu u Srbiji.

Vlč. Pastyik je rođen u Vrbasu 31. srpnja 1978. godine, a odrastao je u Kuli. Teologiju je studirao u Mađarskoj u Segedinu, te u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 28. lipnja 2009. godine. Svećeničku službu u svojstvu župnog vikara otpočeo je u Bečeju, u župi Sv. Antuna Padovanskog, da bi potom od 2010. do 2015. godine bio na službi u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu. U međuvremenu, između 2011. i 2015. godine, pastoralno je djelovao na teritoriju Zrenjaninske biskupije kao upravitelj župe u Borči, da bi potom bio imenovan župnikom u Pančevu, gdje je ostao do 2019. godine kad je postavljen za katedralnog župnika u Zrenjanin, te potom imenovan i generalnim vikarom Zrenjaninske biskupije. Posljednje dvije službe vršio je do lipnja tekuće godine, kad ga je Subotički biskup, mons. Slavko Večerin, imenovao kancelarom Subotičke biskupije, a biskupi MBK su ga na svojem posljednjem zasjedanju izabrali za novog generalnog tajnika. Osim mađarskog i ukrajinskog, vlč. Pastyik govori hrvatski, talijanski i engleski, a služi se i njemačkim jezikom.