Posvećenje ulja u katedrali – Zrenjaninska Biskupija

Posvećenje ulja u katedrali

Zbog epidemiološke situacije u zrenjaninskoj katedrali posvećenje ulja je održano tek 28. lipnja/juna. Svetu misu je prikazao biskup dr. Ladislav Nemet SVD zajedno sa sveštenicima Zrenjaninske Biskupije.

„Možda zvuči čudno, ali mislim da je jedan od pozitivnih učinaka epidemije koronavirusa taj, što danas održavamo osveštavanje ulja. Na Veliki četvrtak, kada se svi žure pripremiti za sveta tri dana, nemamo priliku biti zajedno i da obratimo više pažnje jedno-drugima. Sveta misa za posvećenje ulja na ovaj način dobija drugi sadržaj – našu pažnju ovoga puta usmeravamo ne toliko na utemeljivanje Eucharistije već na sveštenički poziv – obratio se biskup svojim sveštenicima, a zatim je i homiliju posvetio svešteničkom pozivu. “Čini se da radimo samo ako služimo mise, sahranjujemo, posećujemo bolesnike, bavimo se krizmanicima. Ali naš posao je i sudelovanje u akcijama ozelenjavanja i obrazovanje mladih za zaštitu stvorenog sveta. „

Skrenuo je pažnju na prihvatanje zajedništva s ljudima, citirajući proroka Izaiju, a zatim knjigu Otkrovenja. Naglasio je da su sveštenici u jedinstvu s vjernicima, primajući Duha Svetoga krštenjem i ispovedanjem, što ih zaređenjem za sveštenika jača u njihovom pozivu. „Ne zaboravimo da je na nama Duh Gospodnji koji smo primili u svešteničkom zaređenju. Istodobno prihvatamo svoje slabosti. Vodimo svoje zajednice na ljudski način, obratimo im se sledeći Kristova učenja! Od Boga smo primili posebnu milost. Približimo Boga ljudima i ljude Bogu. To je naš zadatak, to je naš poziv! ”

U sklopu svete mise župnici Zrenjaninske Biskupije su obnovili svešteničke zavjete, a mons. László Gyuris je položio zakletvu na mesto generalnog vikara.