Elias atya a csernyei iskolában

Február végén Elias Ohoiledwarin SVD atya ellátogatott a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolába, ft. Szemerédi Pál atya kíséretében. Aznap közösen, pontosabban Elias atya tartotta a hittanórákat.  Az iskolában a gyerekek nagy örömmel fogadták Elias atyát, aki gyorsan megtalálta a közös hangot a gyerekekkel. Hittanórát tartott, énekelt, gitározott, közösen énekeltek, majd imával zárták az órát. Elias atya egyik fő üzenete az volt, hogy tanulni kell, mert tanulás nélkül nehéz boldogulni, tanulni kell, hogy képzettek legyenek a fiatalok, mert az övéké a jövő.

A nap egyik legérdekesebb órája az volt, amikor a hetedik és a nyolcadik osztályban közös földrajz-hittanórát tartott Elias atya, Jelena tanárnő és Pál atya.

Elias atya Indonéziából származik és már több mint tíz éve Európában él. Több évet töltött Magyarországon, ahol megtanult magyarul beszélni, rövid ideig Amerikában is tevékenykedett az ottani magyar katolikus közösségben, majd Nagybecskerekre került, most a Nagybecskereki Egyházmegyében tevékenykedik, és már tanul szerbül is.

Az atya mesélt szülőhazájáról, Indonéziáról, az ottani életről, az éghajlatról, a vulkánokról, az ottani táplálkozási szokásokról. Elmondta, hogy ott nagyon sok halat fogyasztanak, míg a csernyei gyerekek nemigen dicsekedtek azzal, hogy hányszor esznek hetente, vagy évente halat. Az atya elmondta, hogy Indonézia szigetország, Ázsia térképén megmutatta, hogy ő melyik szigetről származik, és elmondta, hogy neki személyesen nagyon hiányzik a sok víz, mert arrafelé, mindenfelé hajókkal közlekednek, egyik szigetről a másikra, vagy esetleg repülővel. Az atya elmondta, hogy Indonéziában többfajta vallás van, és szépen megférnek egymás mellett. Ő keresztény katolikus vallású, és amikor diák volt, ő volt az egyetlen katolikus az osztályban. Nagyon sok muzulmán barátja van, és szépen megegyeznek.

A diákok érdeklődve figyelték az előadást és nagy örömmel énekeltek, zenéltek is együtt.