Bérmálkozások Beodrán és Törökbecsén

Június 13-án két bérmálkozáson is volt szerencsém részt venni. Az első bérmálkozás 9.30-kor volt Beodrán, a Mária Magdolnának szentelt kéttornyú, pompás plebániatemplomban. Csodálkozva bólogattak is a tornyok jobbra-balra, hogy ennyi ember mozog alattuk, beszélnek, várakoznak. Mert hát volt is miért, hiszen tíz bérmálkozó diák kapta meg a Szentlélek hét ajándékát. Nagy dolog a tízes szám, de az ajándék is.

Hát az emberek összejöttek ezt ünnepélyesebbé tenni, részt venni abban a szentmisében, amelyet mons. Gyuris László általános helynök, pancsovai plébános mutatott be. Maga László atya is meg volt illetődve ennyi bérmálkozó láttán, és homíliáját is ebből kiindulva, szívből jövő gondolatokkal fűszerezte meg a kitartásról beszélve. A szentmisén ft. Halmai János káplán segédkezett.

11 órakor már Törökbecsén, a toronysapka felújítás alatt lévő Assisi Szent Klára plébániatemplomban volt a bérmálkozás. Itt már vegyes volt a „felhozatal”: nyolc diák, egy fiatal és két felnőtt bérmálkozott. Gyuris atya volt itt is a főcelebráns, de már részt vett ft. Mellár József esperesplébános is a fentebb említett ft. Halmai János káplánnal együtt.

László atya homíliájában kidomborította a parancsolatokhoz való miheztartás fontosságát, mert akkor tudjuk az isteni szabadságot élni és feléje közeledni, így elkerülve a szabadosságot, ami az ellenkező irányba mutat, a kárhozatba.

Fotó: Pataki Róbert és Tóth Erzsébet