Bécsi barokk mesterek Nagybecskereken

Bécsi barokk mesterek a Vajdaságban című kiállítást október 19-én nyitották meg Nagybecskereken, a Városi Múzeum kiállítótermében. A kiállítás anyagának zömét a bánáti templomokból származó oltárképek alkotják, de a nagybecskereki Városi Múzeum négy műtárgya is bemutatásra került.

A csókai Marczibányi család és az écskai Lázár család jóvoltából híres bécsi mesterek – Paul Troger, Peter Strudel, Martino Altomonte, Orient József, Felix Ivo Leicher, Martin Johann Schmidt, Hubert Maurer – művei kerültek a 18. század végén a helyi templomokba, a tárlaton az ő munkáikat lehet megcsodálni.

A kiállítás megnyitóján Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök köszönetet mondott a Városi Múzeum illetékeseinek, hogy Szabadka után Bánát központjában is megszervezték a kiállítást. A főpásztor ugyanakkor Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna munkásságát is méltatta abban a reményben, hogy a jövőben is siker koronázza a tevékenységét, mert neki köszönhető, hogy ilyen állapotban kerülhetnek vissza a műalkotások a templomokba. A tárlatot hivatalosan Dr. Daniela Korolija Crkvenjakov, az újvidéki Szerb Matica Galéria festő-restaurátora nyitotta meg, az esten a Josif Marinković zeneiskola növendékei alkalmi barokk szerzeményekkel működtek közre.

A tárlaton tizenkilenc olajfestmény tekinthető meg. A legnagyobb méretűek (négy méter magas és két méter széles) az adai és futaki egykori főoltárkép. Minden festménynek szakrális témája van, a katolikus egyházművészethez tartoznak. A műtárgyak a katolikus egyház tulajdonát képezik, kivéve azt a négy alkotást, amely a nagybecskereki Városi Múzeumé.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg a nagybecskereki Városi Múzeum kiállítótermében.