A vatikáni államtitkár szerbiai látogatása

Első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Pietro Parolin bíboros személyében Szerbiába június 30-án és július 1-én. Parolin bíborost szerbiai tartózkodása alatt fogadta Aleksandar Vučić elnök, találkozott a szerb miniszterelnökkel, valamint a külügyminiszterrel. E találkozások után meglátogatta Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyházfőt, akivel munkaebéd keretében szívélyes társalgást folytatott.

A vatikáni államtitkár az újvidéki Mária Neve templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki konferencia tagjaival – a szerbiai, montenegrói, macedóniai és koszovói katolikus püspökökkel – együtt. A szentmisét követően felavatták a konferencia új székhelyét. Parolin bíboros első látogatása a fontos lépés a Szentszék, valamint Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatok elmélyítésében.

Fotó: Deák Róbert

Találkozó a média munkatársaival

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke és mgr. Mirko Štefković, a konferencia főtitkára sajtótájékoztató keretében találkozott a média munkatársaival július 1-én, Újvidéken, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia új központjának megáldását követően.

Ez az épület a Katolikus Egyház látható jele Szerbiában és a környező országokban, hangsúlyozta Parolin bíboros. Újságírói kérdésre elmondta, elégedett a látogatással, amely a béke megszilárdítását (is) szolgálta a térségben. A pápalátogatással kapcsolatban kifejtette, egyelőre még nincsenek meg annak feltételei, hogy a Szentatya Szerbiába látogathasson.

A vatikáni államtitkár felhívta a figyelmet a pozitív életszemléletre és az evangélium folyamatos megélésére. Hívő keresztényként feladatunk tanúságot tenni az evangéliumról. Legyetek a föld sója, legyetek a földből kibújó mag és ne féljetek, hangsúlyozta.

Pietro Parolin bíboros a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia meghívására érkezett Szerbiába. A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia 2004. december 22-én alakult, tagjai:

  • Mons. Német László SVD nagybecskereki püspök, a konferencia elnöke;
  •  Mons. Djura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha;
  •  Mons. Stanislav Hočevar SDB belgrádi érsek metropolita;
  •  Mons. Rrok Gjonlleshaj bári érsek;
  •  Mons. Pénzes János szabadkai püspök;
  •  Mons. Ilija Janjić kotori püspök;
  •  Mons. Đuro Gašparović szerémségi püspök;
  •  Mons. Kiro Stojanov szkopjei püspök;
  •  Mons. Dode Gjergji prizreni apostoli kormányzó.

A katolikusok a püspöki konferenciát képező államok mindegyikében kisebbségben vannak, Koszovó kivételével mind vallásukat, mind nemzetiségüket tekintve, de a liturgiában valamennyien anyanyelvükön vesznek részt.

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tevékenységét meghatározza és folyamatos kihívás elé állítja tagjainak különböző állami berendezése, társadalmi és vallási helyzete.