„A természeti katasztrófák megelőzése” – Caritas-program az iskolákban

Idén tavasszal a szajáni, tiszaszentmiklósi és hódegyházi iskolák vettek részt a Nagybecskereki Püspökségi Caritas programjában, amelynek célja a természeti katasztrófák megelőzése és a környezetünk megóvása. Ezt a programot a Németországi Caritas is támogatta. Az iskolákban több órán keresztül foglalkoztak a tűz, árvíz, földrengés témákkal, Caritas-prezentációkat tartottak. A gyermekek megtanulhatták, hogy hogyan kell viselkedni a természeti katasztrófák idején és a legfontosabb telefonszámokat, amelyeket ilyenkor hívni kell. Hulladék anyagokból érdekes alkotásokat készítettek, de sok szép rajz és plakát is született, amelyekkel az iskolák folyosóit díszítették. A szajáni gyermekek a prezentáció után ellátogattak a helyi tűzoltóságra és kipróbálhatták a különböző eszközöket, felmentek a toronyba, ahonnan megcsodálhatták a szép kilátást.

A több hetes programot különleges módon zárták le mindhárom iskolában. Szajánban június 5-én a Környezetvédelem napján Caritas-versenyt tartottak, ahol a tanulók összemérhették tudásukat és ügyességüket. Az eredményhirdetés után a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója, Halmai Tibor személyesen gratulált a diákoknak és ajándékokkal jutalmazta meg őket. Az iskola pedig két értékes hangszórókészletet kapott és sok-sok labdával gyarapodott a tornaterem.

A tiszaszentmiklósi és hódegyházi iskolákban is élménydús programot szerveztek, mivel Csiszér László tartott előadást és koncertet a gyermekeknek. A tiszaszentmiklósi tornateremben közel 200 gyermek gyűlt össze erre az alkalomra. Az előadás és a koncert két nyelven zajlott. Közben 40 tanuló a Caritas-társasjátékkal 10 csoportban versenyzett. A végén az eredményhirdetés után itt is Halmai Tibor személyesen osztotta ki az értékes díjakat. A hódegyházi iskola labdákat, a tiszaszentmiklósi pedig két kosárlabda palánkot kapott a szabadtéri pályához.

A több hetes program alatt az alsós gyerekek kifestő könyveket és munkalapokat kaptak, a felsősök pedig tájékoztató füzeteket. Minden osztály egy „Ne rizikuj čoveče” című társasjátékot kapott ajándékba.

A tanulók élvezték az előadásokat, a csoportmunkákat és különösen a versenyeket, illetve a koncertet. Ezúton is köszönjük Csiszér Lászlónak, hogy eljött hozzánk és ilyen szép élményben részesített bennünket!

Külön köszönet Halmai Tibornak, hogy idén ezeket az iskolákat kapcsolta be ebbe a programba. Így a tanulóink sok hasznos információhoz jutottak, jobban figyelnek a környezetük megóvására és érdekes programokon, foglalkozásokon vehettek részt.