A 2018-as római ministránszarándokok őszi találkozója

Muzslyán, az Emmausz fiúkollégiumban szervezték meg a 12. nemzetközi római ministránszarándoklaton részt vevő fiatalok őszi találkozóját november 3-án. A találkozó szervezője Elias Ohoiledwarin verbita atya, aki a ministránszarándoklat egyik fő szervezője volt Vajdaságban. A helyiségeket Kalapis Sztoján szalézi atya biztosította a találkozó idejére, az ebédet pedig a Nagybecskereki Egyházmegye püspökének – Dr. Német László SVD –köszönhetjük. Ez részben szintén felidézte az olaszországi emlékeket, mivel nagyon finom pizza volt az ebéd, ahol senki sem maradt éhen.

A találkozó résztvevői délelőtt 10 óra körül érkeztek meg, mindenki hatalmas mosollyal és némi izgalommal. A program énekkel kezdődött, majd játékkal folytatódott, aminek a lényege szintén a közös emlékek felidézése volt, valamint a lelki fejlődés, amit mindenki megtapasztalt a ministránszarándoklat során. A találkozóra ellátogatott Szemerédi Pál magyarcsernyei plébános is, aki szintén részt vett a programokban. Az énekek, játékok után egy előadást hallottunk Elias atyától, aki Helena Kmiecről, egy fiatal lengyel lányról beszélt, aki állandóan, fáradhatatlanul misszionált és segítette az embereket az egész világon, azonban egy missziója közben meghalt. Valamint Ferenc pápa főbb gondolatait emelte ki, főleg azokat, amik a fiatalokhoz szólnak. Ebben nem volt hiány, ugyanis a pápa rengeteget foglalkozik a fiatalokkal, biztatja, támogatja őket. Ezután az ebéd következett, majd pedig a program szentmisével zárult, amit Pál atya és Elias atya közösen mutattak be a kollégium kápolnájában.

A találkozó alatt a rengeteg közös emlék, élmény felidézése, az egymás iránti kötődés, törődés meghitt hangulatot teremtett a 25 résztvevő számára. A búcsúzást enyhítette a tudat, hogy ha előbb nem, akkor majd tavasszal, ezek a fiatalok az egész Vajdaság területéről újra találkozhatnak egy tavaszi találkozó alkalmával.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a találkozó létrejöhessen, és minden résztvevőnek: Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! /Mt 5, 13-16/