Sa biskupom u zaštiti stvorenog sveta – Zrenjaninska Biskupija

Sa biskupom u zaštiti stvorenog sveta

elemerifaultetes27

Dan uoči Blagovjesti biskup dr Ladislav Nemet SVD i učenici nižih razreda vjeronauke posadili su jedanaest mladih sadnica u dvorištu crkve u Elemiru.

Na području Zrenjaninske Biskupije već je višegodišnja tradicija da učenici vjeronauke koji se pripremaju za krizmanje u svojim župama sade mladice, i na taj način doprinesu očuvanju životne sredine, čineći je lepšom, zdravijom i zelenijom.

Mladice hrasta su obezbedili salezijanci iz Mužlje, a učenici Atina, Emina, Mate i David su vredno pomagali u sadnji. Istina, vjernika više i nema u Elemiru, ali ova akcija je bila svojevrsna poruka za opstanak zajednice. Crkvu je dao sagraditi Kiš Erne zemljoposednik, a osveštena je 24. oktobra 1847. godine. Krajem drugog svetskog rata unutrašnjost crkve je potpuno uništena, ali se od 1951. godine, posle najnužnijih opravki, ponovo koristi.

Crkva se svake godine jednom popuni, 6. oktobra, na dan sećanja na pogubljene u Aradu, 1849. godine. U kripti crkve je sahranjen i Kiš Erne, jedan od pogubljenih gerenarala, te se tada uz svečanu misu i prigodan program vojvođanski Mađari, predstavnici crkvenih i svetovnih društvenih i političkih organizacija prisećaju tog istorijskog događaja.