Proslava Svetog Stefana Ugarskog u Vršcu – Zrenjaninska Biskupija

Proslava Svetog Stefana Ugarskog u Vršcu

aug20versec7

,,Tebi, Kraljice neba i tvom vodstvu posvećujem svetu crkvu, sve biskupe i sveštenstvo, celo kraljevstvo, njegove vladare i podanike; ali pre svega, posvećujem moju dušu tvojoj brizi.“ -poslednje reči Sv. Stefana Ugarskog.

Misnom slavlju proslave svetkovine svetog kralja Stefana prethodila je svečana povorka do oltara ispred koga su najmlađe prisutne članice KUD-a ,,Petefi Šandor“ položile hleb koji je kasnije blagoslovljen.

U propovedi župnik Alen Palantinuš je istakao značaj ovog sveca, kako za katoličku, tako i za pravoslavnu crkvu i kako ga je,s  početkom trećeg milenijuma vaseljenski patrijarh proglasio svecem i istočne crkve.

Značaj kralja Stefana kao sveca nije samo u njegovoj kraljevkoj službi i posvećenju Bogorodici, već ponajviše po misionarskoj delatnosti širenja hrišćanstva; on je, kao pravi vladar, ali i po ugledu na Našeg Spasitelja, koji je prošao kroz sve što je On želeo darovati čoveku – od krštenja do uskrsnuća i tako nas poveo Putem, sam poveo narod u krišćanstvo svojim pokrštavanjem. Zahvaljujući svetom voljom Božijom, i milošću koja se izlila na ovog vladara, krišćanstvo se ustoličilo na ovim prostorima i dalo potporu radu Ćirila i Metodija vek ranije.

Posle Misnog slavlja i  kraćeg programa recitacija, kratkog istorijata i žitija Sv. Stefana i mađarske himne, koje su spremili  KUD-a ,,Petefi Šandor“, okupljeni župljani su nastavili proslavu blagdana u župi uz neke tradicionalne mađarske specijalitete, razgovor i druženje.