Proslava svetog Gerharda

szentgellert30

U Zrenjaninskoj katedrali je održana proslava svetog Gerharda 24.09.2016. godine. Proslava je održana povodom 30. godišnjice osnivanja Zrenjaninske Biskupije. Svetu misu je vodio Dr. Ladislav Nemet SVD Biskup Zrenjaninski, a sumisnici su bili sveštenici sa teritorije Banata.

– Sveti Gerard je naš zaštitnik. U posljednjih pet godina ostvarili smo puno toga na teritoriji naše Biskupije, ali ja bih spomenuo samo dvije točke: Dom za starije osobe u Kikindi i Pastoralni Centar u Padeju i sada u Boki – rekao je Biskup, i najavio je početak Sinode Biskupije. – Sinoda (ime potiče od grčke riječi synodein ) zajedno ići, šetati se zajedno i u toku šetnje isto tako voditi razgovore. To želimo ostvariti na terenu naše Biskupije. Sinoda Biskupije počeće 3. decembra ili prosinca 2017. g., a završit će se na jesen 2020. Predsinodski hod bit će dug, ali će svakako doprineti boljem razumevanju naših sadašnjih izazova i potreba.

Na kraju svete mise dodeljene su plakete Svetog Gerarda za dugogodišnji rad u oblasti karitativnog rada, kulture i za zajednicu. Dobitnici plaketa su: Lephaft Pal (Novi Sad), Lerinc Jožef (kikinda), Tot A Arpad (Subotica), Tot Arpad (Ada), Geber Antal (Skorenovac), Kečkeš Andraš (Zrenjanin), Gabona Janoš (Mužlja), Lantoš Ilona (Vršac), Tandi Živorad (Vršac), Šimon Peter (Novi Bečej).