ORDINARIJ

MONS. DR. NÉMET LÁSZLÓ SVD,
BISKUP ZRENJANINSKE BISKUPIJE

nemetRođen je u Odžacima 7. rujna 1956.

U red Verbita stupio je 7. rujna 1977. Visokoškolsko obrazovanje stekao je u Pieniężnou (Poljska). U istom gradu 8. rujna 1982. položio je vječne redovničke zavjete. Magistrirao je na Lublinskom katoličkom sveučilištu 7. travnja 1983.

Za svećenika je zaređen u Odžacima 1. svibnja 1983. Između 1985. i 1987. nastavlja školovanje u Rimu.

Između 1987. i 1990. sveučilišni je duhovnik na Filipinima.

Godine 1994. stječe doktorat iz dogmatike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Između 1994. i 2000. predaje dogmatiku u Austriji na Filozofsko-teološkoj višoj školi svoga Reda.

Između 2000. i 2004. vrši službu na stalnom međunarodnom predstavništvu Svete Stolice u Beču.

Između 2004. i 2007. provincijal je Verbita u R. Mađarskoj.

Tajnikom Mađarske katoličke biskupske konferencije imenovan je 15. lipnja 2006.

Biskupom je imenovan 23. travnja 2008. Za biskupa je zaređen 5. srpnja 2008. u zrenjaninskoj katedrali.

BISKUPSKE IMENOVANJE

Benedikt biskup, sluga slugu Božjih, ljubljenom sinu Ladislavu Nemetu, članu Družbe Božje Riječi, a trenutno tajniku Katoličke biskupske konferencije Mađarske, imenovanom biskupu Zrenjanina: pozdrav i apostolski blagoslov.

Mi, koji smo stupili na mjesto Svetoga Petra, nastojimo brinuti se pomnom pozornošću o spasenju cijeloga Gospodnjega stada. Pošto se moramo pobrinuti o katedralnoj crkvi Zrenjanina, koja se upraznila nakon što se časni brat Laszlo Huzsvar odrekao službe, čini se da si Ti, ljubljeni sine, ukrašen prokušanim vrlinama i iskusan u svetim stvarima, prikladan upravljati njome. Nakon što smo se posavjetovali s našim Državnim tajništvom i Kongregacijom za biskupe, vrhovnom apostolskom vlašću imenujemo Te zrenjaninskim biskupom, sa svim pravima i dužnostima. Dopuštamo da Te za biskupa zaredi bilo koji katolički biskup, izvan grada Rima, pridržavajući se liturgijskih propisa, a položivši prethodno ispovijest katoličke vjere i prisegu vjernosti nama i našim nasljednicima, prema pravilima svetih zakona.

Isto tako naređujemo da se ovo pismo dade na znanje svećenstvu i narodu iste biskupije, koje usrdno molimo da Te rado prime i dužnom poslušnošću pomažu.

Tebi pak, ljubljeni sine, molimo po zagovoru Djevice Marije obilje darova Duha Tješitelja, da potpomognut njima tako paseš vjernike povjerene Tvojoj skrbi, da budu vjerodostojni i radosni svjedoci Kristova Evanđelja, koji se trude da danomice ostvare svetu volju Božju, jer: »Tko čini volju Božju, ostaje dovijeka« (1 Iv 2,17). Njegova milost neka ostane uvijek s Tobom i s ovom, nama tako dragom, crkvenom zajednicom.

Dano u Rimu, kod Svetog Petra, dvadesetitrećeg dana mjeseca travnja (aprila), godine Gospodnje dvijetisuće i osme, a četvrte našega pontifikata.

 

Papa Benedikt XVI.