Oko 800 mladih prošlo kroz projekat YourJob

yourjob1

Prave informacije su prvi korak u opredeljivanju za pokretanje sopstvenog biznisa

U konferencijskoj sali Hotela Vojvodina u petak su u Zrenjaninu predstavljeni rezultati Caritasovog projekta YourJob. Konferenciji su prisustvovali  preduzetnici, kandidati, predstavnici lokalne samouprave, institucija i organizacija koje su pružale podršku ili bile uključenje u ostvarivanje ovog projekta.

Projekat YourJob sprovodi Caritas Srbije i u našoj sredini Caritas Zrenjaninske Biskupije uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, Renovabisa i Caritasa Austrije, te je u njihovo ime skupu iz austrijske ambasade prisustvovala Karin Traunmüller, savetnica ministra i Tobias Noelke, regionalni projekt- koordinator Caritasa Austrije. U ime lokalne samouprave o projektima podrške za zapošljavanje mladih govorio je Čedomir Janjić, predsednik Skupštine Grada.

– Projektom YourJob učinjeni su značajni koraci do bržeg zapošljavanja mladih, a uključene su mnoge organizacije. Veoma je važno prisustvo poslodavaca, kontakti sa njima, jer na kraju ipak oni odlučuju koga i na koje vreme će zaposliti – rekla je Milica Bogdanov, iz YourJob Inkubatora za mlade.

U protekle dve godine kroz projekat je prošlo oko 800 mladih iz Zrenjanina i okoline, realizovane su razne obuke, profesionalni kursevi, stručne prakse. Zahvaljujući tome, postignut je efekat zapošljavanja 63 odsto mladih koji su učestvovali u programu, pokrenuto je 9 novih biznisa.

– Veoma je bilo važno pronaći mlade zainteresovane, jer pokazalo se, njima je potrebna sveukupna pomoć u pokretanju sopstvenog biznisa i u poslovanju, a pre svega potrebne su im informacije o raznim vidovima pomoći – istakla je Marina Kostić, nacionalni koordinator projekta YourJob.

O svojim iskustvima, saradnji sa Caritasom i učešćem u projektu, sve do pokretanja sopstvenog biznisa govorili su i mladi preduzetnici.