Szent Katalin-napi zarándoklat Kőcsére

A horvátok letelepítésének 215. évfordulójára rendezett ünnepi év megnyitóján

Zarándoklaton voltak a kisoroszi (Rusko Selo), szerbcsernyei (Srpska Crnja) és klárii (Radojevo) hívek ft. Király Tibor kisoroszi plébánosés ft. Szemerédi Pál magyarcsernyei plébániai kormányzó kíséretében.

A zarándokok először megtekintették az idén felújított Szent Vendel plébániatemplomot Zsombolyán, amelyet Lukičele Davor helybeli plébános mutatott be. Ezt követte egy rövidebb séta a városban, majd az atya kedvességének köszönve kávét és frissítőt fogyasztottunk el az egyik kávézóban.

Az utat Kőcse (románul Chechea, horvátul Hrvatska Keča) felé folytattuk, mely 15 kilométerre fekszik Zsombolyától. A település közvetlenül a román-szerb határ mentén található, és 1470-ben Kewche néven említette először oklevél. A török hódoltság alatt is lakott maradt, az 1717. évi összeírásban a Temesvári kerület községei között volt, nyolc lakott házzal. 1779-ben Torontál vármegyéhez csatolták. 1801-ben a Zágrábi Püspökség birtoka lett, amint a mai Klári (Radojevo) és környéke is, ahova horvát családokat telepítettek. A 2002-es népszámláláskor 1931 lakosa közül 1131 fő (58,8%) román, 539 (27,9%) cigány, 136 (7,0%) magyar, 55 (2,8%) szerb, 51 (2,6%) horvát, 16 (0,8%) német, 1 (0,05%) szlovák, 1 (0,05%) bolgár és 1 (0,05%) zsidó volt. A faluban három templom található. A római katolikus templomot Alexandriai Katalin tiszteletére szentelték fel. Zarándokcsoportunk nagy megtiszteltetésben részesült, mert az idei templombúcsú megünneplésén emlékeztek meg a horvátok telepítésének 215. évéről is.

A szentmisét Lukičele Marian, Lukičele Davor, Gherlite Mihai, Dobra Petar, Király Tibor, Szemerédi Pál atyák celebrálták horvát, magyar és román nyelven, és jelenlétével megtisztelte Pavle ortodox atya is.

A szentbeszédben elhangzott, hogy a horvátok telepítésének idei jubileumára először szerveztek zarándoklatot a kommunista rendszer felbomlása után, és az ünnep egyben alkalom arra is, hogy a Trianoni határ meghúzása után szétszakadt horvát, magyar, és többi testvérek újra barátkozhassanak. Egy néphez tartozunk, Krisztus népéhez. Sajátunkat szeretni, a másét pedig tisztelnünk, és becsülnünk kell. A szentmisét ünnepélyesebbé tette a Vatav Mihai vezette horvát ifjúsági kórus és zenekar is, akik Klokotić-ről érkeztek, Resicabánya környékéről. Zarándokcsoportunkon kívül a szentmisén részt vettek Radojevo Helyi Közösség képviselői is, és számos kőcsei és környékbeli lakos. Az est közös vacsorával folytatódott a helybeli kultúrházban, ahol felszólalt a Romániában élő horvátok parlamenti képviselője is, Gera Slobodan. Elhangzott, hogy az előttünk álló ünnepi év folyamán több találkozót terveznek román, és szerb oldalról. Bánát népi és vallási sokszínűsége közös kincsünk, amelyre büszkék lehetünk.