Szalagavató ünnepség

Bánátban első alkalommal szerveztek végzős diákoknak szalagavató bált. A nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiuma és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium végzős növendékeinek 2016.02.06-án került sor erre a szép ünnepségre  Muzslyán, a fiúkollégium tornatermében. A bált hálaadó szentmise előzte meg, amely keretében Kalapis Sztoján SDB atya megáldotta a szalagokat. A szalagavatón a kollégisták közül 8 lánynak és 10 fiúnak tűzték fel a felnőttséget szimbolizáló jelzőszalagokat, amelyeken a kollégiumok monogramjai voltak láthatók.

Az ünneplő közönséget a kollégiumok vezetői, Kalapis Sztoján atya és Koncz M. Julianna nővér köszöntötték.

Az anyaországból Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét Gerdof Zsolti nevelőtanár olvasta fel. A többi között a következő áll a levélben: „Kedves Végzős Diákok! Ti, a Boldogasszony Iskolanővérek és az Emmausz Kollégium diákjai nemcsak egy épület, de egy közösség tagjai voltatok az elmúlt években. Egy olyan nagy családé, amelyben megkaptátok a szükséges hátteret: nemcsak a testi, de a lelki táplálékot is. A fiúkollégium egyik diákja így nyilatkozott nevelőiről: „néha szigorúan, de mindig következetesen és nagy szeretettel neveltek”. Úgy vélem, ebben a leírásban minden benne van, ami magyarázatot ad arra, hogy miként lesz egy intézményből valódi otthon, annak lakóiból családtagok, barátok, testvérek. A két kollégium úgy neveli életre az ide került fiatalokat, hogy azt a szeretet erejével teszi. A Magyar Kormány nevében szeretném kifejezni elismerésemet mindazért az áldozatos tevékenységért, amit Mária Julianna nővér, Stojan atya és munkatársaik folytatnak fiataljaink lelki épülése érdekében, s különösen azért a misszióért, amit a magyar szórvány megmentése érdekében magukra vállaltak.” Az ünnepségen a végzős diákok nevében Gyarmati Anita és Miroslav Brnić búcsúztak el a kollégiumtól és a kollégiumi élettől.

Pezsgős koccintás, és máris szárnyaltak a fiatalok gyönyörű habos ruhákban a bécsi keringő taktusaira, amit hosszú hónapok előkészületei előztek meg, de a lelkes közönség nagy tapssal jutalmazott.