Susret sa papa Franjom

Mešovita grupa mladih, u proseku sa 19 godina, krenula je 28. aprila put Budimpešte na susret sa papa Franjom, koji je došao u posetu Mađarskoj.

U popodnevnim satima smo stigli u Dom duhovnih vježbi Sveti Arnold kojim upravlja red verbita, i gde nam je bio obezbeđen smeštaj. Uprkos kišnom vremenu, nakon večere smo krenuli u obilazak znamenitosti Budima i Pešte. Subota pre podne nam je bila slobodna, a u 13 sati smo krenuli u Papp László arenu gde je bio predviđen susret sa papa Franjom. U programu koji je tome prethodio bilo je raznih svjedočanstava i malih koncerata, a zatim je stigao Papa, provozao se arenom u svom malom električnom automobilu. Sveti Otac je održao mladima poučan govor. Nakon odlaska Svetog Oca uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U nedelju smo rano krenuli na Trg Kossuth gde je Papa služio svetu misu za više hiljada vernika. Papinska misa je za nas bila veoma dirljiva, iako smo je mogli pratiti samo na panou preko projektora. Puna srca i obnovljenog duha smo krenuli kući.

budapestferencpapa6

Vikend je bio pun doživljaja za sve mlade, a neki od njih su podelili sa nama svoje misli:

Kurunczi Kira:

Za mene je ogromna čast, što sam ovako mlada stekla ovakav doživljaj, mogla sam da vidim Papu. Zahvalna sam organizatorima i svima koji su nam to omogućili.

Na polasku smo primili biskupov blagoslov, a put nam je protekao brže nego sam očekivala. Smeštaj nam je obezbeđen u domu verbita. Predivna su mesta koja smo obišli u Budimu, kao i sutradan u razgledanju grada i nekoliko muzeja. Susret u areni sa papa Franjom je nešto prosto neverovatno. Ne mogu rečima ni da opišem šta sam osećala. Reči Pape su bile duboko dirljive. U nedelju pre podne smo jako rano krenuli da zauzmemo mesta za svetu misu koja je bila fantastična, iako smo je pratili samo na panou. Nakon brzog ručka smo krenuli kući.

Izuzetno se radujem, što sam bila tamo, bio je to nezaboravan doživljaj i sigurna sam, još dugo sa ponosom i sa radošću ću pričati o ovom događaju.

budapestferencpapa5

Lázár Emília:

Čim sam čula da će biti organizovan put za Papinu posetu, znala sam da ću imati prilike da steknem puno lepih uspomena, naročito što se prijavilo i puno mojih drugova i drugarica.

Krenuli smo u petak pre podne, toga dana smo izostali sa nastave u školi, i nakon 6 sati puta smo stigli na svoje odredište. U večernjim satima tokom obilaska videli smo tvrđavu Budima, Matijinu crkvu, Ribarsku tvrđavu, odakle za mene najlepši pogled na grad. U subotu pre podne smo posetili Trg Heroja, popeli smo se na vrh Etnološkog Muzeja, a zatim smo otišli u zabavni park. Sledeći cilj nam je bio Muzej poljoprivrede i tvrđava Vajdahunyad, pa nazad na Trg Heroja, odakle smo zajedno krenuli u Papp László sportsku arenu, gde smo mogli da uđemo samo posle stroge kontrole. Više hiljada mladih je bilo prisutno, kadeti, animatori, skauti i drugi. Papa Franja je u svom automobilu obišao arenu.

Najdirljiviji trenutak za mene je bio kada se Sveti Otac došao rukovati s invalidima. Nakon brojnih mudrih riječi, mogli smo čuti još koju pesmu, a onda je događaju došao kraj. Noću nismo mnogo spavali, bilo je i nemirnih, ali ujutru smo rano ustali i krenuli pred zgradu Parlamenta, gde je papa Franja predstavio svetu misu. Popodne smo krenuli kući. Drago mi je da sam bila tamo, imam jako lepu uspomenu, a već sam se i zamislila nad nekoliko stvari koje je rekao Sveti Otac.

budapestferencpapa13

Pozsári Szelina:

Uzbuđeno sam se probudila u petak ujutru, kada smo krenuli na put u Mađarsku na susret sa papa Franjom.

Otac me je odvezao u Zrenjanin, gde smo pred put primili biskupov blagoslov. Mirno smo putovali i oko 6 sati smo stigli u Dom duhovnih vježbi Sv. Arnold, gde nam je bio smeštaj u ta tri dana. Posle večere smo otišli u obilazak grada, kao i u subotu pre podne, kada smo na Trgu Slobode zatekli pravi mali vašar. Sve nam je bilo zanimljivo. Puno smo se šetali, da bi posle otišli u Papp László arenu i čekali dolazak papa Franje. U areni nas je bilo više od 11 hiljada. Pre dolaska Pape nastupili su poznati izvođači i tada je stigao Papa. Održao je kratak govor, a nakon njegovog odlaska usledilo je klanjanje. Sutradan smo na Trgu Kossuth zauzeli svoja mesta i slušali misu koju je predstavio papa Franja. Trajala je više od dva sata, ali svako je pažljivo pratio u velikoj tišini.

Tako se završio i naš put. Bilo mi je jako lepo, radujem se što sam prisustvovala papinoj poseti.

budapestferencpapa14

Vereszki Szebasztián:

Drago mi je što sam bbio u Budimpešti. Sam događaj me je duhovno osnažio.

U petak smo posetili tvrđavu Budima.

U subotu smo nakon obilaska Trga Heroja otišli u arenu Papp László gde je upriličen susret mladih sa papa Franjom. Održan je lep koncert, a Sveti Otac je mladima uputio niz srdačnih reči.

U nedelju smo prisustvovali svetoj misi koju je predstavio papa Franja.

Bio je to jako lep događaj, osnažio sam se i u veri i u duhu.

budapestferencpapa9

Balog Aleksandar:

Ovo naše putovanje u Budimpeštu na susret sa Papom nije kao bilo kakvo drugo putovanje. Moram da pohvalim organizaciju jako lepo su to organizovali i isplanirali celo putovanje. Ja konkretno nikad nisam bio u Budimpešti i stvarno sam oduševljen dosta lepih stvari sam video tamo dosta toga novog naucio i verujem da ce mi ostati dosta lepih uspomena. Na ovom putovanju sam upoznao dosta novih prijatelja. Zahvalio bi se verbitama što su dozvolili da boravimo u njihovim domu jako lepo su nas ugostili i bili fini prema nama, zatim bi se zahvalio Zrenjaninskoj Biskupiji što su dozvolili da naša dva automobila budu tih 3 dana u njihovom dvorištu da ih ne bi neko napolju na ulici oštetio. Posebno moram da se zahvalim našim vodičima Timei i Žoltiu što su se trudili da nam dosta toga objasne, brinuli su za nas i stvarno su se trudili oko svih nas. Još jednom bi se zahvalio u ime svih nas celokupnoj organizaciji što su nam organizivali sve ovo da možemo da odemo u Budimpeštu na susret sa Papom. Za mene je ovo putovanje jedno novo lepo iskustvo i jako sam oduševljen sa svim onim što sam tamo video i čuo.

budapestferencpapa17

Marija Agatonović i Boris Sabo:

Budimpešta važi trenutno kao jedna od najposećenijih gradova na svetu. Zbog njegove srednjevekovne arhitekture, muzejima, kaldrmisanim ulicama i mnogim drugim upečatljivim delovima ovog grada za brojne turiste predstavlja veličanstven i impresivan grad. Upravo ovim putovanjem smo se uverili u to.

U ranim jutarnjim časovima sa većom grupom mladih smo se uputili ka Budimpešti. U poslepodnevim časovima su nas domaćini srdačno dočekali u unapred dogovorenom smeštaju, gde smo se nakon večere uputili na tvrđavu i prisustvovali božanstvenom pogledu na zgradu Parlamenta. Naš naredni dan je počeo susretom na doručku i neposredno nakon toga upitili smo se ka čuvenoj Areni kako bi prisustvovali svečanom dočeku vrhovnog poglavara Katoličke crkve papa Franje. Organizacija ovog događaja je, kako sve prisutne, pa tako i nas, ostavila bez reči. Na samom početku smo uživali u predivnim crkvenim pesmama prisutnih izvođača i njihovim performansima, dok smo se na samom kraju ovog događaja, zajedno sa Papom pomolili za zdravlje svih prisutnih, pa i onih koji nisu mogli biti tu u to vreme. Nakom večere naš dan se privodio kraju. Idućeg dana, ujedno i nama poslednjem na ovom putovanju, ranom zorom uputili smo se ka zgradi Parlamenta kako bi prisustovali svečanoj misi sa papa Franjom. Ovoj misi je prisustvovao veliki broj ljudi i time učinili ovaj događaj izuzetno posebnim. Pri završetku ovog posebnog dešavanja uputili smo se u hipermarket Tesko i ubrzo nakon toga u uputili se ka Srbiji.

Sa sigurnošći možemo reći da ćemo ovo putovanje i sam susret sa papa Franjom dugo pamtiti. Svaki deo ovog grada koji smo posetili je na nas ostavio poseban pečat i u skorije vreme ovaj grad može očekivati naš povratak.