Slava crkve Sveta Ana u Beloj Crkvi 26. Jula

img_4548U nedelju 26. jula 2020. godine, u lepo dekorisanoj crkvi,  svečano je proslavljena slava rimokatoličke crkve Sveta Ana,  koja se već 213 godina neprekidno slavi u ovom svetom hramu u Beloj Crkvi. Svetu Misu vodio je župnik Čipak Čaba, da bi nakon toga animator župe Edit Fišer predočila osnovne istorijske podatke o samoj crkvi.

Sveta Ana, zaštitnica belocrkvanske Rimokatoličke crkve, bila je svetica, majka Blažene device Marije, majke Isusa Hrista. Bila  je u braku sa Joakimom  i pod starost rodila je kćerku Mariju. O tome u Bibliji nema spomena, a njihova imena se javljaju tek u jednom apokrifu. To je nepokretni praznik  kojeg je ovdašnje belocrkvansko nemačko i ostalo katoličko stanovništvo uvek slavilo 26. jula.

Rimokatolička crkva Sveta Ana je najveći crkveni objekt u istoriji belocrkvanske sakralne arhitekture uopšte, kako po svojoj spoljnoj građevinskoj kompoziciji, tako i po unutrašnjim arhitektonskim dekorativnim oblicima masivnih dimenzija.

Unutrašnjost rimokatoličke crkve Sveta Ana izgleda monumentalno i veličanstveno. Spoljašnim izgledom i svojom veličinom crkva impresionira posetioce, a atmosferu unutrašnjosti dodatno očarava osećaj mira i  spokoja. Davno prohujala vremena austrijskog i ugarskog religijskog, verskog i muzičkog života zrače iz crkve.  Crkva je građena u razdoblju od 1802. do 1806. godine u stilu kasne barokne sa elementima klasicizma. Gradnja crkve je završena u kasnu jesen 1806. godine, kada je 9. novembra 1806. godine Presveti oltarski sakramenat prenet je iz stare katoličke crkve u ovu novu crkvu. Tog datuma je crkva osvećena i održana prva Sveta misa i propoved. Prva crkvena slava održana je 26. jula 1807. godine, tako da se od tada, pa sve do danas, već 213. godina neprekidno održava u ovoj crkvi. Posetioci mogu satima da se dive unikatnim vitražima  iz 1907. godine, masivnim stubovima  i skulpturama Petra i Pavla, donesenim iz Budimpešte, ornamentici  kupole glavnog oltara, koji je i centralno mesto kulta u crkvi,  freskama austrijskih slikara, kao  i  skupocenim i retkim istorijskim orguljama iz 1912. godine, čuvenog Karla Leopolda Vegenštajna iz Temišvara.

Tokom svoje bogate istorije, crkva Sveta Ana je bila centralno kultno mesto okupljanja rimokatoličkog stanovništva u Beloj Crkvi i šire. Crkva Sveta Ana se nalazila u sastavu Belocrkvanskog dekanata u Čanadskoj biskupiji od 1787. do 1924. godine, kada joj je iste godine  ukinut taj status i  svedena je na rang obične katoličke parohije.

Na čelu duhovnog života Belocrkvanskog dekanata, kasnije Belocrkvanske rimokatoličke župe i Rimokatoličke crkve Sveta Ana, tokom proteklih 213 godina postojanja nalazili su se brojni župnici i dekani, od kojih su mnogi imali doktorske titule, univerzitetsko obrazovanje i bavili se književnošću i istorijom. Treba takođe istaći da je Rimokatolička crkva Sveta Ana bila i rasadnik muzičkog, orkestarskog i horskog života u Beloj Crkvi tokom XVIII, XIX  i  prvoj polovini XX veka, u kojoj su delovali mnogi poznati orguljaši, kompozitori i školovani muzičari.

Rimokatolička crkva Sveta Ana je značajan  kulturno-umetnički, arhitektonski spomenik nemačkog stanovništva grada Bele Crkve, i sa ostalim belocrkvanskim crkvama, predstavlja istorijsku baštinu Vojvodine koju treba sačuvati za potomke.

Nakon završetka svete mise, svi vernici su otišli u župu na prigodnu zakusku.

Slika: E. Veverica