„Ments meg minket, világ Megváltója, mert a Kereszted és Feltámadásod által megszabadítottál minket”

Szerbia a történelem folyamán a különböző kultúrák és vallások útkereszteződése volt és maradt meg ma is. Ebből a szemszögből nézve Szerbia magában foglalja mindazon értékeket, amelyek után az Európai Unió vágyódik: a békére való felhívást és a különbözőség tiszteletét. A Milánói Ediktum 1700. évfordulójának megünneplése alkalom arra, hogy a jövőbe tekintsünk és fölvállaljuk az emberarcú társadalom megteremtése iránti felelősségünket

– mondta Angelo Scola bíboros, Milánó érseke, Ferenc pápa különmegbízottja, aki a Milánói Ediktum kibocsátásának 1700. évfordulójára emlékező jubileumi év alkalmából látogatott Szerbiába.

A Nagybecskereki Egyházmegye szervezésében vettek részt a muzslyai Emmausz fiúkollégium és a nagybecskereki leánykollégium növendékei az ünnepségen, akik már a szeptember 20-ai ifjúsági programba is aktívan bekapcsolódtak.

A lélekben ifjú zarándokok mintegy öt autóbusznyi hívő másnap, szeptember 21-én érkeztek Nišbe, s részt vettek az ünnepi szentmisén, majd megtekintették a „Nagy Konstantin és a Milánói Ediktum – a kereszténység megszületése a Szerbia területén fekvő Római provinciákban” című kiállítást a Dohánygyár galériájában.