Keresztáldás és évforduló a szajáni Kolpingban

Október 17-én a szajáni Kolping Edukációs Központjának 1 éves évfordulóját ünnepeltük a koronavírus megelőzését szolgáló óvintézkedések szigorú betartása mellett. Ezt az eseményt Tomić Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság igazgatója nyitotta meg. Ezután sor került a kertben  felállított kereszt megáldására, amelyet ft. Tapolcsányi Emánuel, a Kolping Társaság prézese végzett. Ezt a keresztet ft. Király Tibor adományozta a szajáni Kolpingnak. Sajnos lábsérülése miatt az atya nem tudott részt venni ezen az eseményen, aznap éjjel pedig tragikus hirtelenséggel elhunyt és visszaadta lelkét a Teremtőnek. A keresztet Tibor atya önzetlenül adományozta nem csak a szajáni Kolpingnak, hanem a szajáni híveknek azért, hogy őrizze és megóvja őket minden rossztól és bűntől.

A program az épületben folytatódott, ahol Kéri Brigitta, a szajáni Kolping elnökasszonya tartalmas prezentáció formájában bemutatta az elmúlt egy év tevékenységeit. Láthattuk, hogy milyen hasznos foglalkozásokat szerveztek főleg a falusi nők részére. Megismerkedhettek a méhészet világával, hiszen a Kolping méhészettel is foglalkozik. Varrótanfolyamot szerveztek a részükre. Több foglalkozás volt a hittanos gyermekekkel Kátity Enikő hitoktató vezetésével. Kreatív hittanórákat tartottak az ádvent és a farsang ideje alatt. Kirándulásokat szerveztek a Kolping tagok számára, közös munkaakciók és társalkodó estek voltak. Októberben a mellrák elleni küzdelemről is volt előadás és „rózsaszín felvonulás” a falu központjában. A városi gyerekek, főleg a szakközépiskolák részére több napos továbbképzéseket szerveznek. Nagy gondot fordítanak az idősekre is. Decemberben mézeskalácsot készítenek, amelyet elajándékoznak az időseknek, az óvodásoknak, iskolásoknak, a templomnak egyaránt. Részt vettek a nagyszabású faültetésben is a falu környékén.
A program közös agapéval zárult. A jó hangulathoz Kéri Nikoletta gitárjátéka is hozzájárult.

További sikeres munkát kívánunk a szajáni Kolping Edukációs Központjának, hogy még sok-sok eredményes évfordulót tudjunk közösen megünnepelni!

Az új kereszt ezután már mindig egy kicsit Tibor atyára is fog minket emlékeztetni. Köszönet az adományért és a törődésért, amelyet különösen a fiatalok felé mutatott. Mindig próbált kedveskedni nekik, ha csak egy banános csokival is, de többször szervezett focimeccseket is a szomszédos települések fiataljainak. Ez a kereszt a feltámadás reményébe vetett hitünk mellett egyben ft. Király Tibor atya önzetlenségének utolsó megnyilvánulását is jelenti számunkra!

„A kereszt az atyai házra kifüggesztett lámpa, mely világít, hogy a tékozló fiak hazataláljanak.”