Karácsonyi csodák

Azt mondják, karácsonykor egy kicsit megáll az idő, az emberek egymásra és a Messiásra figyelnek. Megszűnnek a gondok, a bánat és egy kicsit szebb lesz a világ. Az emberi szívekbe beköltözik a szeretet. Már az ádventi időszakban, amikor mindenki lázasan készül az ünnepre, az emberek érzékenyebbé, segítőkészebbekké, egyszerűen jobbakká válnak és ekkor megtörténnek a karácsonyi csodák!

Így történt ez Szajánban is, ahol az a kevés gyermek, amely még a faluban maradt, lelkesen készült a karácsony szent ünnepére. Időt és energiát nem sajnálva a délutánjaikat a templomban és a plébánián töltötték. Szorgalmasan gyakorolták a szentestére készített műsort, hozták a jelmezeket és a kellékeket. Segítettek takarítani és feldíszíteni a hatalmas fenyőfákat. Igazi karácsonyi csoda volt látni, hogy önként milyen lelkesen fáradoztak a jéghideg templomban.

Szenteste a mise előtt egy félórás műsorral  kedveskedtek a híveknek. Istennek hála a templom szinte teljesen megtelt emberekkel. A hittanos gyermekek szívüket, lelküket adták minden dalba, versbe és igazi Máriává, Józseffé, pásztorokká, királyokká és angyalokká lettek. Megérintették az emberek szívét, lelkét. Igazán színvonalassá tették a műsorunkat Kéri Nikoletta és Jenován Flórián hangszeres kíséretükkel és énekükkel. A csodásan feldíszített templom, a karácsonyfák, a felállított Betlehem, a megható műsor és a szép szentmise hangulata mindenki lelkét megérintette. A karácsonyi csodák egyik legszebbike volt ez.

Az ünnepekre egy nagy álmunk is valósággá vált. Régóta szerettünk volna a plébánia hittantermébe egy vetítőgépet vásárolni, de sajnos soha sem volt rá anyagi lehetőség. Karácsony angyalai azonban megnyitották néhány vállalkozó és jószándékű ember szívét és pénztárcáját. Így a lehetetlen egyszerre valósággá lett és meg tudtuk vásárolni a 48 000 dináros projektort. Igazi karácsonyi csoda! Köszönet érte mindenkinek.

Falunkban már évek óta gyűjtést szervezünk ádvent idején a karácsonyi csomagokra. Most különösen sok ember és egyesület adakozott e célra. Így hatalmas édesség csomaggal kedveskedtünk a legkisebbektől a középiskolásokig. Istennek legyen hála érte és jutalmazza kegyelmével bőségesen a sok jószándékú  embert.

Köszönetünk és hálánk jeléül a főbb támogatókat a szentmise után egy kis agapéra hívtuk a plébániára.

Idén a budapesti általános iskolások cipős dobozos ajándékokat készítettek számunkra a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Tiszaszentmiklós, Hódegyháza, Padé, Szaján, Nagykikinda  gyermekei számára szereztek ezzel nagy örömet. Ez az akció azonban nem sikerült zökkenőmentesen, mert a hiányos papírok miatt nem tudták az adományt behozni az országunkba. Így a tiszaszigeti Faluházban lett lerakva szenteste előtt 3 nappal. Ezután a karácsonyi angyaloknak köszönhetően igazi csoda történt. A nagybecskereki Caritas elnöke Halmai Tibor úr mindent megtett, hogy a segítségünkre legyen. Dr. Német László SVD püspök atya pedig felhatalmazást adott, hogy a püspökség kombijával legyen áthozva az adomány. Tibor úrnak sikerült beszereznie a szükséges papírokat együttműködve a magyar támogatókkal. Külön közbenjárt értünk a szabadkai főkonzulátus is. Tiszasziget régi és új polgármestere is nagyon készségesek voltak és segítettek bepakolni a közel 300 cipős dobozt a járműbe. Kimondhatatlanul hálásak vagyunk Halmai Tibor úrnak, aki  egyedül vágott neki az útnak, hogy közvetlenül az ünnepek előtt ránk szánja az egész napját e nemes cél érdekében. A Caritas fedezte a szállítás költségét is. Köszönet mindenkinek, aki részese volt ennek az igazi karácsonyi  csodának. Sikerült 5 településen is örömet szerezni a gyermekeknek.

Ezután bőven volt miért hálát adnunk az év végén, a kisebb és nagyobb csodákért, amelyek által Isten kegyelmében részesülhettünk. Megéreztük, hogy Isten számára semmi sem lehetetlen, az életünk tele van apró kis csodákkal, amelyek szebbé és jobbá teszik a világunkat. A csoda lehet csupán egy kedves mosoly, egy vígasztaló szó, egy adakozó vagy önzetlen ember segítsége, aki segít mások álmait valóra váltani és ezáltal önmaga életét is boldogabbá tenni.