Hittantábor lányoknak Nagykikindán

„Ne félj, mert megváltottalak” mottóval szervezték meg a Nagybecskereki Egyházmegyében a lányok hittantáborát augusztus 9-14. Nagykikindán. Cecília nővér és segítői harmadik alkalommal várták a barátkozni, de a hitben is elmélyülni kívánó kisiskolásokat és felső tagozatosokat.

Az első tábor, a „nagyok tábora” augusztus 9-11. tartott, s ide az általános iskolák 7-8. osztályos hittanosait várták, míg a „kicsik tábora” augusztus 11-14. között zajlott, s a legfiatalabb táborozó az elsős ürményházi Tea volt.

A tábori foglalkozások során a lányok Kornélia nővér irányításával énekeket tanultak, Róza nővér rendhagyó irodalomórákat tartott, amelynek keretében volt verstanulás és verselemzés is. Ezeken a foglalkozásokon elsajátított tudásukat be is mutatták a táborlakók a töröktopolyai búcsún egy alkalmi összeállítás keretében.

Éva nővér a teremtett világ csodáira mutatott rá és segítségével madarakat készítettek papírból a táborlakók. A csókai Cára Edit, akit a régi táborozók Edit néniként tisztelnek és szeretnek, idén agyagozni tanította a lányokat. Mindkét kreatív műhelyben szép alkotások készültek, amelyet hazavihettek a résztvevők.

Mellár József, Gyuris László, Koncz Tibor és Varga Zoltán SDB atyák egy-egy délelőttöt vagy délutánt töltöttek a táborban. Valamennyien más- más szemszögből közelítették meg a témát, lehetőséget nyújtva nem csak egy szép hitélményre, de esélyt biztosítva a lelki felüdülést és megújulást szolgáló szentgyónásra, lelki beszélgetésre és szentmisén való részvételre.

A kirándulások alkalmával a táborlakók megismerkedtek a várossal. Ellátogattak a tábornak otthont nyújtó Szent József Lelkigyakorlatos Központ szomszédságában található ortodox kolostorba is és elbeszélgettek az ott élő nővérekkel.

Cecília nővért munkájában ezúttal négy középiskolás animátor – Anita, Lilla, Anna és Dianna – segítette, akik vállalták a táborlakók felügyeletét, emellett aktívan részt vállaltak az egyéb teendőkben, mint a tábor előkészítése, takarítás, súrolás, stb.

A szajáni, ürményházi, törökbecsei, csókai, szentmihályi, muzslyai, nagybecskereki, nagykikindai és palicsi lányok néhány tartalmas napot tölthettek együtt, akik közül többen már úgy búcsúztak: Jövőre ismét találkozunk!

A Nagybecskereki Egyházmegyében a nyári szünidő folyamán összesen négy hittantábort szerveztek: a fiúk, a dél-bánáti és magyarul nem beszélő gyermekek Fejértelepen és Nagykikindán táboroztak közvetlenül az iskolaév befejezését követően, a középiskolásokat Erzsébetlakra várták (valamennyi táborról lapunkban beszámoltunk olvasóinknak), s a táborok sora a lányok nagykikindai táborával befejeződött. Valamennyi hittantábort a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta, ily módon biztosítva néhány tartalmasan eltöltött napot Bánát hittanosai számára.

Fotó: Cára Edit