Fogadalmi ünnep Szentmihályon

Június 19. sokunk számára nem jelent többet egy átlagos, meleg júniusi napnál, de a szentmihályi nép emlékezetében biztosan megmarad még hosszú évtizedekig vagy tovább.

Tavaly ezen a napon vonult át egy nagy vihar Szentmihály felett, kicsit sem kímélve annak határát. Sokfelé tojás nagyságú jég esett, nagy károkat idézvén elő minden mezőgazdasági kultúrán. A kenyérgabona aratás előtt állt, ez a nap után sokan megkérdőjelezték, érdemes-e azt learatni. Mons. Gyuris László szentmihályi plébános javaslatára idén június 18-án a vasárnapi szentmise keretein belül Gyuris László szentmihályi plébános, Tóth Ernő, a Szentmihályi HK elnöke és Csapó Vali, a szentmihályi egyháztanács nevében Szentmihály fogadott ünnepévé tették június 19-ét, megígérvén hogy minden évben szentmisét mutatnak be, így fohászkodva az Istenhez, hogy őrizze meg földjeinket, terméseinket.

Másnap, reggel 9 órakor a plébános szentmisét mutatott be a falu végén felállított feszület mellett, ahol 100 szentmihályi is jelen volt. A plébános megáldotta a földeket, a nép imával kérte az Úr kegyelmét. A HK jóvoltából a szentmise után finom ebéd várta a hívőket.