Emlékdélután Kisoroszon

Emlékdélutánra került sor Kisoroszon, 2017. november 10-én. Az emlékezés istentisztelettel kezdődött a kápolnában, amely egyben búcsúi szentmise volt Szent Márton, a kápolna védőszentjének napja alkalmából. A Nagy háború helybéli áldozataiért és néhai plébánosunk, Ambrus József (1847-1917) lelki üdvéért imádkoztak a jelenlévők ft. Király Tibor vezetésével.

A koszorúzások után a kisoroszi tájházban Kabók Imre polgármester bevezetője után Vass Ferenc nyugalmazott tanár és Gilicze János makói leváltáros ismertették a száz éve elhunyt Ambrus plébános életét és tevékenységét.

Reneszánsz műveltségű személy, aki 36 év kisoroszi tevékenysége alatt sokat tett és küzdött híveiért, lelki valamint gazdasági téren is. Publicisztikával is foglalkozott, ismertebb művei az Örökváltság, A paphonvédek albuma ( a katolikus papság hazafisságának bizonyítása), Régészeti kiskáté.

Dr. Halmágyi Pál makói történész az Első világháború 1917-es doberdói és isonzói véres eseményeit ismertette az érdeklődőkkel.

Az esemény szervezői a Helyi Közösség, a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ valamint a kisoroszi római katolikus plébánia voltak.

Fotók: Lackó Márta