Első kórustalálkozó 2018. Versec

„Aki énekel, kétszeresen imádkozik!” Szent Ágoston

Isten kegyelméből 2018. szeptember 29-én Versecen, a Szent Gellért plébániatemplomban megtörtént az első kórustalálkozó. A találkozón mindössze hét kórus lépett fel. Egyenként, három kompozíciót adtak elő. A fellépés végén, pedig közösen a W. A. Mozart „Alleluja” kánonját énekelték el.

Nagy esemény volt ez a verseci polgárok számára, mert a találkozón több nemzetiségű és vallású kórustagok léptek fel. Ezzel bebizonyítottuk, hogy a szórványban, ahol több nemzet él, tudunk együtt lenni, ünnepelni és dolgozni. Nagy lépés volt ez az esemény a katolikusok részéről is, mert azt is megmutattuk, hogy a katolikus egyház nem zárkózik el más vallású egyházaktól. A találkozóra még Budapestről is leutazott egy harminchat tagú kórus, Jónás Miklósné Erzsébet karnagy vezetésével. Jó volt velük találkozni. A vasárnapi szentmisén a helybéli kórussal énekeltek. Csodálatos élmény volt őket hallgatni.

A kórustalálkozó után agapét szerveztünk a plébánián. A plébánia épülete sok ember számára ismeretlen épület volt eddig, most pedig lehetőség nyílt arra, hogy azok is megismerjék, akik számára korábban csak egy misztikus épületnek mutatkozott. Az agapét a verseci Mezőgadasági középiskola két tanára és tíz diákja készítette. Anyagi támaszunk Román-Szerb IPA program volt. A találkozón a következő kórusok léptek fel:

  1. Verseci „AS” városkórus
  2. A plébánia magyar kórusa
  3. A plébániai kis kamarakórus
  4. A férfi román kórus, melyben a környező román falvakban élő férfiak énekelnek
  5. „Raspevani profesori” vegyeskórus
  6. A városi „Hor penzionera”kormany tamogatas
  7. A budapesti Jézus Szíve II. (Csepel) vegyeskórusa („A csepeli kórus részvételét a Bethlen Gábor Alap támogatta.”)

Nagyon reméljük, hogy ez az első találkozó csak a kezdet, és hogy minden évben meg tudjuk majd tartani és tradícióvá fog válni Versec városa és hívei számára.