Caritas program Szajánban

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas a Németországi Caritas támogatásának köszönve, már több ízben dolgozott ki olyan programot egy-egy településen, amelynek célja a természeti katasztrófák megelőzése. Idén Szaján is be lett kapcsolva ebbe a programba. A falu polgármesterét, Tóth Zoltánt a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója, Halmai Tibor tájékoztatta a részletekről. A cél a lakosság figyelmének felhívása a környezetvédelemre és a természeti katasztrófák megelőzése céljából. A helyi közösség civil szervezetek képviselőinek számára először egy tájékoztató jellegű előadás kereténben a Caritas munkatársai felvázolták a program által támogatható tevékenységek palettáját. Ezután a civil szervezetek vezetői egy közös megbeszélésen eldöntötték, hogy milyen munkaakciókat fognak szervezni a faluban.

Első alkalommal a régi elhanyagolt állapotban levő, valaha egyházi iskolaként is működő épület környékét tisztították meg. Ehhez az akcióhoz a Caritas 1000 euró értékben láncfűrészt és kézi fűkaszálót ajándékozott a helyi közösségnek. Nehéz munka volt, de közös erővel, önkéntes munkával kb. 40 ember kitartóan dolgozott. Az egész napos munkát egy kellemes vacsorával zárták.

A második alkalommal a szajáni Önkéntes Tűzoltók segítségével a természeti katasztrófák megelőzésének világnapján megtisztították a faluban a kulcsfontosságú híd lyukakat, átfolyókat. Ezek eltömődése sokszor árvíz kialakulásához vezethet nagyobb esőzések idején. Ez az akció is, amellett, hogy fontos tevékenység volt a közösség biztonságának növelésében, a lakosság figyelmének felkeltését is szolgálta. Hiszen, hogy ha összefognak, sokat tehetnek a környezetük, a teremtett világ védelméért. A munkálatokhoz a Caritas szintén 1000 euró értékű eszközöket ajándékozott a helyi Önkéntes Tűzoltóságnak, amelyekre bármikor szükségük lehet a bevetések alkalmával. A helyi lakosság az Önkéntes Tűzoltó Testület szakembereivel kitartóan dolgoztak egész nap. Este pedig közös vacsorával zárult a munkaakció, ahol a falu lakossága megköszönte Halmai Tibornak a sok segítséget.

Ez a közösségépítő akció remek alkalom volt, hogy az emberek figyelmét felhívja a környezetvédelemre és a természeti katasztrófák megelőzésére, valamint arra, hogy a helyi közösséget csak a helybeli lakosság összefogásával lehet biztonságosabbá, egészségesebbé, élhetőbbé tenni.

A szajáni helyi közösség, a plébánia és a lakosság nevében is köszönjük a Nagybecskereki Püspökségi Caritas támogatását.