Búcsú és kenyérszentelés Szajánban

A szajáni Szent István király templomban augusztus 20-án szép számban jelentek meg a hívek. Az ünnepi szentmisét ft. Koncz Tibor esperesplébános mutatta be paptestvéreivel. Jelen volt ft. Masa Tamás atya, dr. Sóti János SJ, ft. Pethő László atya, ft. Tapolcsányi Emánuel atya, Mészáros Attila állandó diakónus.

Az ünnepi prédikációt ft. Masa Tamás tartotta. Tamás atya kihangsúlyozta, hogy Szent István igazi példakép mindenki számára. István király példaképe pedig Jézus Krisztus volt, ő is a krisztusi utat követte. Tamás atya beszélt az evangélium és a szentáldozás fontosságáról, mindannyiunk meghívásáról, és arról, hogy törekednünk kell nekünk is szentté válni.

A szentmisén sor került az új kenyér megszentelésére is, amelyet a hittanos gyerekek alkalmi műsora követett. Ez a nap különleges volt, mivel az egyházi és történelmi iratok szerint a szajáni Szent István király tiszteletére emelt templom építése 1880. április 19-én kezdődött, az alap ünnepélyes szentelése május 6-án történt. A templom végleges szentelésére 1881.augusztus 20-án került sor, a templombúcsú napján, vagyis 140 évvel ezelőtt. Ez a kerek évforduló is hozzájárul ahhoz a felismeréshez, hogy kis közösségünk életében csak összefogással, közös erőfeszítéssel és kölcsönös megbecsüléssel érhetünk el és hozhatunk létre olyan maradandó értékeket, amely alapján az utókor is tisztelettel emlékezik ránk. Fontos, hogy megbecsüljük és továbbadjuk azokat az értékeket, amelyek az ősöktől ránk maradtak. Ne hagyjuk a templomot, az iskolát, a kultúrát, a sportot, a régi mesterségeket elfeledni… De legfőképpen a templomot, s az iskolát!

Az áldás után kivonultunk a templomkertbe, tavaly elhelyezett Szent István szoborhoz, amely az idén egy emléktáblával is bővült Tóth Zoltán polgármesternek köszönhetően. A Szent István király szobor megkoszorúzása után közösen imádkoztunk a magyar nemzetért, kérve István király közbenjárását is.

Ezután a plébánián közös agapéra került sor.