BÁRKA – Evangelizációs szavalóverseny az ürményházi Szent Anna templomban

A február közepén meghirdetett ökumenikus jellegű X. evangelizációs szavalóversenyt tartották meg szombaton, április 27-én Ürményházán, a Szent Anna templomban.

Az evangelizációs szavalóverseny ökumenikus jellegű, amelyre iskolák, művelődési egyesületek, gyülekezetek, cserkészcsapatok, hittancsoportok jelentkezhetnek– korcsoportonként egy-egy szavalóval.

szavaloversenyA szavalóversenyen 19 gyerek vett részt, akik magyar költők vallásos, hithez kötődő, 3-4 percnél nem hosszabb verseit mondták el.

A helyi diákok mellett Muzslyáról, Nezsényből, Módosról, Bókáról, Homokrévről és Székelykevéről is érkeztek fiatalok a megmérettetésre. A zsűri tagjai Tari István, óbecsei költő és Viola Lujza, nyugalmazott ürményházi tanár voltak.

Pintér Amelita, helybeli óvodás nyitotta meg a versenyt Pósa Lajos Mennyben lakó én Istenem című versével és elnyerte a zsűri különdíját (fölkészítője Móricz Elvira volt).

Az idén először az anyanyelvápolók külön csoportban léphettek fel. Olyan gyerekek szavalatait hallgathattuk meg, akik nem magyar nyelven tanulnak az iskolában, de szeretik a magyar nyelvet és délutánonként anyanyelvápolásra járnak. Közülük legjobb Péter Norma 6. osztályos homokrévi tanuló lett, aki Győri József: Az ékes kapu előtt című versét adta elő. Fölkészítője Szirák Katalin. Spacsek Norbert, 6. osztályos módosi tanuló 2. helyezést ért el.  Felkészítője Monić Lídia volt. A 3. díjat Buza Laura 3. osztályos tanuló Homokrévről érdemelte ki. Fölkészítője Szirák Katalin.

A zsűri döntése értelmében, az alsósok korosztályában első díjban részesült Móricz Lilla, az ürményházi Dositej Obradović Általános Iskola 3. osztályos tanulója, Aranyosi Ervin: Szeretni jöttem című versét mondta el. Felkészítője Soós Valéria. Két tanuló kapott második díjat: a 2. osztályos Pavlov Anna, az ürményházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületből (Felkészítő: Soós Valéria) és Bacsó Letícia 1. osztályos tanuló Muzslyáról (Felkészítő: Tóth Lendvai Heléna).  A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola 1. osztályos tanulója, Juhász Inez 3. helyezést ért el.

A felsősök kategóriájában első díjas lett az Ürményházi Ifjúsági Klub képviselője Móricz Viola, 6.osztályos tanuló, Dsida Jenő: Krisztus című versével. Fölkészítője Soós Valéria volt. 2. helyezést Dobó Anita a székelykevei Žarko Zrenjanin Á. I. 8. osztályos tanulója érte el. (Felkészítő: Binecz Margit) 3. helyezett az ürményházi Szokola-Simon Blanka 8. osztályos tanuló lett. (Felkészítő: Soós Valéria)

A verseny után Ft. Erős Mihály helybeli esperesplébános megdicsérte a szavalókat és kifejezte örömét, hogy ilyen szép versekkel dicsőítették az Istent ezen a kicsit szeles tavaszi napon az ürményházi Szent Anna templomban.

A helyi Tanácsteremben került sor a zsűri értékelésére és az eredményhirdetésre. A díjnyertes tanulók gazdag ajándék-könyvcsomagot, minden résztvevő pedig szerényebb ajándékcsomagot kapott. A fölkészítő tanárok is könyvjutalomban részesültek. A verseny után jó hangulatú ebéd következett a helyi Vadászotthonban.

A Bárka evangelizációs szavalóverseny az egyetlen olyan verseny vidékünkön, amely kizárólag magyar költők vallásos, hithez kötődő verseivel várja a fiatalokat.

A verseny Az Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete közös szervezésében valósult meg.