A vajdasági német kultúra és hagyomány ápolói

Karácsonyi koncerttel tették meghittebbé az adventi várakozást Nagykikindán. Az immár hagyományossá vált karácsonyi koncertet minden évben a hazánkban működő német egyesületek szervezik a Német Követség támogatásával, azzal a céllal, hogy e szép karácsony előtti hagyományt megőrizzük.

Az Assisi Szent Ferenc plébániatemplomban megtartott rendezvény alkalom volt arra is, hogy magunkba szálljunk, rég nem látott kedves ismerősökkel találkozzunk, az est folyamán újabb barátságokat kössünk. A koncerten felcsendült Ludwig van Beethoven (Örömóda), Johann Pachelbel (Aria mit Variationen), J. S. Bach (Partita Nr. 2 d-Moll), Dietrich Buxtehude (Partita „Auf meinen lieben Gott”), F. Schubert (Serenade), Felix Mendelssohn (Venetianisches Gondollied), G. F. Händel (Freue Dich Welt), és számos népszerű német eredetű karácsonyi dal: Csendes éj, Szentséges éj; Ó, szép fenyő; Halkan hull a hó…

Az előadók a nagykikindai Slobodan Malbaški Alsófokú Zeneiskola növendékei és a Fülemüle egyházi gyermekkórus tagjai voltak, akiket Sonja Ostojić és Détári Margita zenetanárnők készítettek föl. Az esten fellépett Hevesi Tibor szólóénekes, a nagykikindai zeneiskola tanára. Az ifjú tehetség eddig számos koncerten lépett fel hazánkban és külföldön is.

A koncert után a Kikinda Német Egyesület tagjai a plébánián hagyományos német karácsonyi süteményekkel és forralt borral kedveskedtek. Az eseményt jelenlétükkel megtisztelték a városi közigazgatás képviselői, László Göncző Mandler a Német Nemzeti Tanács és Anton Beck, a zombori Szent Gerhard Egyesület elnöke, számos zombori, hódsági, magyarcsernyei, kisoroszi, szajáni, nagykikindai dunamenti sváb és más nemzetiségű polgár, akik tőlünk a békesség és a szeretet üzenetét vitték el és adták tovább környezetükben, otthonukban. Külön köszönet a Nagybecskereki Egyházmegyének, és Dr. Német László SVD püspök atyának a támogatásért.