Proslava Uzvišenja svetog Križa u Vršcu – Zrenjaninska Biskupija

Proslava Uzvišenja svetog Križa u Vršcu

szentkereszt1

,,Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete moći nositi bez ljubavi.“- sv. Ivan Pavao II

U subotu, 14. 09. vršačka zajednica je sa svim prisutnim gostima i hodočasnicima proslavila blagdan Uzvišenja sv. Križa, duboko ukorenjenog u istoriji i tradiciji kršćanstva. Blagdan je ustanovljen pred kraj sedmog veka i spomen je na tri velika događaja: – sv. Jelena je pronašla sveti Križ, posvećenje crkve Kristovog Uskrsnuća- bazilike Svetog groba, koju je podigao car Konstantin i povratak istog krsta iz ruku Persijanaca za vreme cara Iraklija.

Program je počeo u kapelici na bregu svetom Misom na hrvatskom jeziku, koju je služio velečasni Topolčanji Emanuel, nastavivši se sa križnim putem na oba jezika, a potom i svetom Misom na mađarskom jeziku, koju je slavio velečasni Kalapiš Damjan, sveštenik iz Arada.

Posle slavljenja Isusove žrtve i milosti koje proizlaze iz Njegove savršene poslušnosti i ljubavi prema čoveku, slavlje se nastavilo u katedrali sv. Gerharda, gde je prisutni narod imao priliku da se kroz pokoru, klanjanje i molitvu krunice još više približi Bogu i pripremi dom svoje duše za svetu Misu s početkom u 17.00 časova, koju je predvodio banatski biskup, msgr. dr. Ladislav Nemet.

Otac biskup je, osim kratkog istorijata blagdana, istakao simbol križa kao Božiji pečat koji stavljamo na sebe kada se prekrižimo i, kao što piše u Evanđelju, o Isusu, dobrom pastiru i Njegovoj posebnoj ljubavi i radosti Neba pri obraćenju grešnika.

Posle nekrvnog obnavljanja Njegove žrtve, relikvije svetog Križa su iznete u pokaznicama, koji su prisutni vernici, sa dubokim poštovanjem Gospodinove presvete muke, celivali.

Nakon Mise sledilo je druženje uz večeru čemu se proštenje privelo kraju.