USKRS 2018

Resurrection

Šta vam pada na pamet, kada vas pitaju, šta je za vas Uskrs?

Ovo pitanje su postavili za vreme jedne ankete u aprilu 2016. godine prolaznicima u različitim naseljima Mađarske. Dobili su mnoštvo zanimljivih odgovora. Među njima najčešće su spominjane sledeće stvari: zeka, šarena jaja, jagnje, grančice, polivanje, post.

Zanimljiva lista. Rekli bismo: sadrži sve, što je vezano uz Uskrs. Pre Uskrsa je post (Korizma), za vreme posta se duhovno pripremamo za Uskrs. I zeka i jagnje, i jaja, i grančice (Cvijetnica), a ponegde i polivanje, jesu povezani sa Uskrsom.

Meni, kao kršćaninu, međutim, nedostaje jedna stvar: Ime Isusovo u ovoj listi! Nedostaje mi isto tako spominjanje Njegove muke, smrti i uskrsnuća!

Temelj kršćanstva jeste vera u Uskrslog Krista. U Novom Zavetu, u onim knjigama, koje su pisane posle Isusove smrti, čitamo da je glavni zadatak apostola bio da propovedaju o Isusovom uskrsnuću. Posle njegovog uzašašća na nebesa, jedanaest apostola se sabralo da izaberu dvanaestog, umesto Jude, koji je izdao Isusa i napustio grupu apostola. O novoizabranom članu apostolskog zbora kaže Petar: „Jedan dakle od ovih ljudi što bijahu s nama za sve vreme što je među nama živio Gospodin Isus, počevši od krštenja Ivanova pa sve do dana kad bi uzet od nas – treba da bude svjedokom njegova uskrsnuća.” (Djela 1, 21-22)

Živimo u vreme izbora. U našem glavnom gradu su nedavno bili lokalni izbori. U Mađarskoj se spremaju za parlamentarne izbore. Znamo koje kriterije treba da ispune kandidati, koji se bore na izborima: da budu harizmatične ličnosti, da znaju dobro govoriti, da imaju dobre veze, a i dovoljno sredstava za jednu uspešnu kampanju.

Kod apostola pak čujemo o veri u uskrnuće. Nikakvih drugih kriterija. Vera u uskrsnuće je najvažnija istina za nas, kršćane. Ako verujemo u ovu istinu, sve ostalo će doći. U životu apostola vidimo da ih je vodila ova istina, nasuprot svim nevoljama. I živote su dali za ovu istinu. Po tradiciji od dvanaest apostola jedanaest je umrlo mučeničkom smrću. Ovo nije zanemarljiva činejnica, ova vera je koštala mnogo!

I danas postoje milioni i milioni ljudi, koji sa svojim životom, rečima, i delima svedoče o Isusovom uskrsnuću. Mislim na progonjene kršćane, na one koji su ubijeni, ili su u smrtnoj opasnosti. I naravno mislim i na nas koji živimo na teritoriji naše Biskupije, ili u Srbiji. Sve vas poziva: ispovedimo našu veru u uskrslog Isusa Krista! Priznajmo da nam uskrsli Isus znači nešto, i da nam Njegovo uskrsnuće daje snagu, nadu i mir.

Ovo vam želim dragi u Kristu, koji slavite ovaj parznik, ali i svakom čoveku dobre volje!

Dr. Ladislav Nemet SVD
Biskup