U Novom Sadu održano plenarno zasjedanje – Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda

mbk_2019_1

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK), pod predsjedanjem mons. Ladislava Németa SVD, biskupa zrenjaninskog i predsjednika MBK, održali su svoje XXXVI. redovito plenarno zasjedanje 5. i 6. lipnja 2019. u Novom Sadu. Skupa s biskupima na zasjedanju je sudjelovao apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani, skupa s prvim savjetnikom nuncijature, mons. Filippom Colnagom, kao i vlč. Mirko Štefković, generalni tajnik MBK.

mbk_2019Tijekom zasjedanja biskupi su se osvrnuli na nedavni posjet Pape Franje Sjevernoj Makedoniji. Ujedno to je prvi puta da Sveti otac posjeti jednu od država koje su u sastavu MBK. Posebnu pozornost biskupi su posvetili izvješću sa susreta predsjednika Biskupskih konferencija cijeloga svijeta s Papom Franjom o zaštiti maloljetnika održanog u Rimu od 21. do 24. veljače 2019. S tim u vezi zaključeno je da se važeći pravilnici moraju prilagoditi novim odredbama apostolskog pisma Pape Franje „Vi ste svjetlost svijeta“.

Biskupi u Republici Srbiji su razmijenili mišljenja u vezi pojedinih spornih odredbi nacrta novog Građanskog zakonika, te su odlučili da će u cilju zauzimanja stava o bioetičkim i drugim problematičnim temama iz zakonika angažirati stručnjake i tek potom izići u javnost. Nadalje, biskupi su razmotrili polugodišnje izvješće sudskog vikara, vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka, o djelovanju novouspostavljenog Međubiskupijskog suda u Novom Sadu, kao i dobrotvorne organizacije Caritas. Tijekom zasjedanja vlč. mr. József Szakály upoznao je biskupe s pripremama za Međunarodni euharistijski kongres koji će se održati u Budimpešti od 13. do 20. rujna 2020. godine. Konačno, na zasjedanju je određeno da slijedeći susret mladih na razini Srbije bude 28. rujna 2019. u Srijemskoj Mitrovici.

U župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu biskupi su skupa s apostolskim nuncijem, svećenicima i narodom Božjim, 5. lipnja, slavili svetu misu koju je predvodio predsjednik MBK.