Srebreni bračni jubileji u Mužlji

jubilansokmuzslya10

I ove su se godine sabrali pred crkvom Imena Marijina kod mise u deset sati na svečanu proslavu 25-godišnjice kršćanskog braka jubilanti; ove godine je bilo čak 13 parova, koji su htjeli svoju vjernost potvrditi pred Bogom, kao što su to kao mladenci učinili pred četvrt stoljeća, a to su bili: Mezei Oszkár i Mónika, Duga István i Anna, Kocsobán László és Hajnalka, Horváth Attila és Rozália, Törköly Nándor i Jolán, Madarász Gyula i Katica, Fodor Mihály i Katalin, Kátai Tibor i Ibolya, Tóth György i Hajnalka, Budai László i Rózsika, Labanc Tibor i Melinda, Duga Attila i Brigitta, Fekete Zoltán i Melinda. Srebrenim jubilantima se pridružio i bračni par Fodor Mihály i Katica, koji je proslavio biserni jubilej (60 godina) braka. Jubilej je počeo svečanim ulaskom ministranata sa križem i jubilanata u crkvu uz zvonjavu zvona, a u crkvi ih je pozdravila vjenčana koračnica, koju je na orguljama odsvirala Rontó Márta.

Svečanost su pripremali Varga József, Szarvák Cecília i Sarnyai Attila, koji su u tome savršeno uspjeli. Svečarima su bile upućene riječi znakovitog sadržaja: „Po Božjoj milosti ste mogli preživjeti 25 odnosno 60 godina od sklapanja svetoga braka. Tom prilikom vam čitava mužljanska crkvena zajednica čestita veličanstveni jubilej. Uz čestitke vama želimo, da vas Bog poživi u zajedničkom životu još na mnoge godine. Kršćanski brak je divna međusobna povezanost muža i žene, koja donosi svoj plod u djeci. Ako traje kroz mnogo godina, je brak zaista veliko blago. U današnje doba je sklapanje crkvenog braka rijetki, i zato još dragocjeniji događaj. Toliko je važniji još jubilej, koji postaje ne samo važan kamen-međaš u povijesti jedne porodice, nego u današnjem naopakom svijetu znači glasno svjedočanstvo vjernosti, zajedništva i ljubavi. Danas ljudi samo trče, a da ne znaju kuda idu, kao što kaže ona popijevka: ‘Ne znamo, kuda idemo, ali to dobro radimo.’ Ali kršćanski bračni drugovi ipak znadu, da idu pravilno kroz život pod Božjim nadahnućem ususret najljepšem susretu za Isususom Kristom i svim dobrim bračnim drugovima, kao i sa svim svojim dragima, rođacima i precima. Danas je prilika da si još jednom izrazite vašu vjernost, ljubav i postojanost, kao i primite zahvalnost od vaše djece, koju ste izveli na put kršćanskog života. Zahvalite Bogu na svim lijepim trenucima i danima, ali i na svim kušnjama, koje su čeličile vašu međusobnu vjernost, privrženost i ljubav. Tom zgodom se možemo jedan drugome zahvaliti za ustrajnost u dobrom, međusobno podizanje u trenucima klonulosti, kao i u zajedničkom nastojanju oko odgoja djece. Time ste davali i još dajete primjer današnjoj našoj omladini, da na tim idealima gradi bolju budućnost uz Božju pomoć.“

Jubilanti su obnovili svoj zavjet ovim riječima: „Isuse, u ovom svetom času ti zahvaljujem za svog bračnog druga. Zahvaljujem za njegov rad, suze, smiješak. Zahvaljujem ti za sve žrtve, koje je za mene pridonosio. Hvala ti za godine, koje smo zajedno preživjeli. Hvala ti za brige, koje smo si međusobno podijelili. Hvala ti, da je moj i tvoj. Hvala, što nisam izgubio njezinu ljubav. Za sve to zahvaljujem i obnavljam svoj zavjet: Obećavam, da ga neću nikada napustiti. Tako mi Bog pomogao. Amen.