Sledite primer Svetog Gerarda, budite i vi svjedoci!

tanevnyitobecskerek37

Na dan zaštitnika Zrenjaninske Biskupije, na praznik Svetog Gerarda, u zrenjaninskoj katedrali je održana sveta misa povodom početka nove školske godine za učenike i mlade iz oba kolegija. Svečanu misu su služili biskup Dr Német László SVD, mons. Fiser János generalni vikar, Pastyik Róbert zrenjaninski župnik, Kalapiš Stojan SDB, direktor Kolegija Emaus i otac Pethő László. U muzičkom delu mise predstavile su se devojke iz Kolegija Satmari Karolina, koje je pripremila časna sestra Julijana, i Kamerni hor Emanuel pod dirigentskom palicom Dutine Vilme.

Tokom mise tekstove su čitali učenici iz oba kolegija, a najmlađi polaznici vjeronauke, učenici osnovne škole su u pratnji časne sestre Cecilie i učiteljice Hajnalke Čordaš došli na misu, poneli su i svoje torbe koje je biskup osvetio. Na veliku radost svih, misi su prisustvovala i deca sa posebnim potrebama i njihova učiteljica, Irena Kovač. Puno sreće u novoj školskoj godini poželela je i Milica Bogdanov, saradnica Biskupijskog Caritasa koja je ujedno predstavila i projekat Your Job koji ima za cilj zadržavanje mladih u domovini.

Mons. Fiser János generalni vikar je u svojoj homiliji prisutnima približio primer Svetog Gerarda. Zaštitnik naše biskupije bio je đak, učitelj, redovnik, sveštenik, vjernik, mučenik, i u mnogim životnim situacijama nam može služiti za primer – istakao je vikar, a zatim se obratio mladima: – A kako može služiti za primer jedan učenik osnovne ili srednje škole? Tako, da ako vas neko pogleda, da može videti da ste vjernici! Neka vas odlikuje vrednoća, poniznost, rad na zajedništvu, uspešno obavljanje svakodnevnih poslova! O tome trebate svjedočiti u kolegiju, u porodici, školi, pa i mjestima za zabavu. A ko se tome pridržavate, pratite primer Svetog Gerarda.