Slava u Mužlji 2016

muzslyabucsu1

Vjerske, športske i kulturne priredbe

Prigodom blagdana Imena Marijina je bilo u Mužlji više nekoliko vjerskih, športskih i kulturnih priredbi. U petak, 9. rujna/septembra, su igrali ženski rukomet zrenjaninski Proleter i mužljanski Lehel.

Popodne je slijedila izložba različitih domaćih umjetničkih skupina:
slikari su rastavljali divne slike, a vidjeli smo i originalne vezove, tkanine i ostale ručne radove, čemu je uslijedila u župskoj crkvi Imena Marijina sveta misa sa molitvom presvete krunice.

U subotu je bila prije podne svečana sveta misa, koju je predvodio generalni vikar mons. János Fiser, dok je pjesnički nadahnutu propovijed, u kojoj je veličao Majku Božju Mariju i poticao vjernike na njezino štovanje, iskazao Tamás Masa. Sumisili su domaći salezijanci uz asistenciju stalnog đakona Zoltána Sándor, kao i susjedni svećenici József Mellár, Gyula Pósa, László Gyuris, Tibor Konc uz prisutnost predstavnika mjesne zajednice Mužlja i ostalih vjernika. Uslijedila je o podne svečana sjednica mjesne zajednica u mužljanskom KUD-u Sándor Petőfi, koju je vodio Zoltán Hallai, a nazočili odlični predstavnici iz zrenjaninske općine, novosadske pokrajine, kao i delegacija iz prijateljskog mađarskog grada Mátra-Mindszent, sa kojom je potpisan ugovor i sporazum o suradnji.

Nakon izvještaja o postignutim uspjesima – koji su bili mali zbog krize i pomanjkanja sredstava – su primili pismena priznanja najzaslužniji građani za uspješno djelovanje na različitim područjima; za uspješan i požrtvovan rad u Dobrotvornoj kući sa starijim i bolesnim osobama u mužljanskoj župi je primila priznanje Katica Kovács, a drugi zaslužni građani za rad na drugim područjima, gdje su se najviše zalagali za selo i proslavili ga u prošloj godini.

U subotu navečer poslije svete mise je bio koncert, kojim su se mužljanski i drugi vjernici duhovno oraspoložili za nadolazeći blagdan. NASTUPIO JE OMLADINSKI VOKALNO-INSTRUMENTALNI ZBOR DON BOSCO POD VODSTVOM SIMONE MEZEI, KOJI JE SVOJIM DIVNIM PJEVANJEM I SVIRANJEM ODUŠEVIO PUBLIKU.

Poslije toga je bio ispred mjesne zajednice rock-koncert, koji je možda razveselio nekoje mlađe, dok je sa svojom neograničenom jačinom – da su se opasno tresle okolne stare zgrade, škola i crkva – uznemirivao mirne građane, koji zbog buke nisu mogli zaspati.

Poticaj na Marijino štovanje

SVEČANU MISU JE U NEDJELJU VODIO PROTONOTAR JENŐ TIETZE, A PROPOVIJEDAO JE NOVOCRNJANSKI (MAGYARCSERNYE) ŽUPNIK PÁL SZEMERÉDY.

POTICAO JE VJERNIKE NA PRAVO MARIJINO ŠTOVANJE I NJENO NASLJEDOVANJE.

ZA PRIMJER PRAVE MARIJANSKE POBOŽNOSTI JE STAVIO VJERNICIMA PRED OČI MAJKU TEREZIJU IZ SKOPJA – DOBROTVORNU ČASNU SESTRU NAJSIROMAŠNIJIH MEĐU SIROMAŠNIMA, KOJU JE PAPA FRANJO – VELIKI PRIJATELJ SIROMAHA, NAPUŠTENIH TE IZBJEGLICA – PROGLASIO SVETOM PROŠLE NEDJELJE, 4. RUJNA/SEPTEMBRA.

NEKI NOVINAR JE REKAO MAJCI TEREZIJI: „VI HOĆETE PROMIJENITI SVIJET, ALI POSLIJE VAŠE SMRTI NEĆE BITI NIŠTA BOLJI NEGO ŠTO JE BIO PRIJE.“ – „JA NIKADA NISAM HTJELA MIJENJATI SVIJET; ŽELJELA SAM SAMO BITI KAPLJICA ČISTE VODE, U KOJOJ SE ZRCALI BOŽJA DOBROTA.“ POTAKLA JE I NJEGA, NEKA BUDE TAKAV; TO NEKA KAŽE I SVOJOJ ŽENI I SVOJIM TRIM DJEČACIMA: „ONDA ĆE NAS BITI TAKVIH VEĆ ŠESTORO. I TO NIJE MALA STVAR.“ TIME JE HTJELA REĆI, DA SE SVIJET NE MIJENJA VELIKIM RIJEČIMA I GALAMOM, KOJE PRATE SVJETSKI MEDIJI, NEGO SAKRIVENIM DJELIMA KRŠĆANSKE LJUBAVI. TAKO JE MIJENJALA SVIJET I BLAŽENA DJEVICA MARIJA, KOJU JE MAJKA TEREZIJA NASLJEDOVALA, ŠTO POKAZUJE I NJEN SARI U MARIJINIM BOJAMA. ŠIRITE DAKLE ŠTOVANJE MARIJINO, PA ĆETE I VI ISKUSITI ŠTO SU ČUDESA!

POSLIJE MISE JE USLIJEDILA AGAPE SA ŽELJOM, DA RADIMO UZ BLAGOSLOV MAJKE BOŽJE PO UZORU NA SVETU MAJKU TEREZIJU I MI U SLOZI I PONIZNOSTI, VELIKODUŠNOSTI I POŽRTVOVNOSTI NA SPASENJU DUŠA.