Redovna skupština Caritasa Srbije – Zrenjaninska Biskupija

Redovna skupština Caritasa Srbije

caritasevigyulese7

Redovna skupština Caritasa Srbije, u sazivu novog direktora i ravnatelja vlč. Mihai Gergelja i gospodina Darka Tota nacionalnog koordinatora, održana je u ponedjeljak, 28. veljače 2022. godine u sali Evropa Ordinarijata Beogradske nadbiskupije. Skupštini su prisustvovali i biskupi Srbije: mons. dr. Ladislav Nemet SVD, zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, cjenjeni domaćin – beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar SDB, biskup Grkokatoličke eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur mons. Đura Džudžar, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, subotički biskup mons. Slavko Večerin i srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, kao i generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda vlč. Robert Pastyik.

Predstavnici Caritasa Srbije podneli su izveštaj o svom prošlogodišnjem karitativnom radu i izložili svoje strateške ciljeve i planove za naredni dvogodišnji period.

Pošto je Skupština usvojila izveštaj o radu Caritasa Srbije za 2021. godinu, prisutni biskupi su posebno istakli i pohvalili aktivnosti Caritasa Srbije koji, sa novom upravom, nastavlja kreativno i hrabro ostvarivati svoju misiju pružajući pomoć svim ljudima u potrebi i zalagajući se za unapređenje položaja ranjivih i marginaliziranih grupa.

U ovom dramatičnom trenutku za čitavu Evropu, kada žitelji Ukrajine proživljavaju strahote rata, biskupi Srbije izrazili su svoju veliku zabrinutost i tjeskobu, i uputili poziv svim vjernicima dobre volje, da postom i pokorom rade na promicanju mira i da se mole za što skorije okončanje rata kroz konstruktivan dijalog, kako bi svi pogođeni ovim tragičnim konfliktom prevazišli međusobne tenzije.

Stoga, iskazujući svoju solidarnost, blizinu i pomoć čitavom ukrajinskom narodu, katolički biskupi u Srbiji jednoglasno su uputili poziv svojim vjernicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama da u nedjelju 13. ožujka zajedno mole za mir i za što skorije okončanje rata. Sva milostinja koja će se toga dana prikupiti na euharistijskim slavljima, preko Caritasa Srbije biće dostavljena žrtvama rata te prognanicima i izbjeglicama iz Ukrajine.

Izvor: vlč. Robert Pastyik generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda