Prva pričest u Mužlji 2016

elsoaldmuzslya5

Na devetu nedjelju kroz godinu, kada u mnogim mjestima salezijanci svečano proslavljaju blagdan Marije Pomoćnice kršćana, tj. 29. maja/svibnja 2016, je bio u Mužlji kod Zrenjanina lijep dan: dan prve svete pričesti. Taj dan je došao Isus u svetoj pričesti prvi put u četrdeset nevinih srdašca, koja su već dugo vremena brže kucala ispunjena željom, da se što prije susretnu sa Isusom, najboljim prijateljem djece.

Prema običaju je bila prijašnju nedjelju takozvana proba. Tada su došli u crkvu djeca sa roditeljima i kumovima, te po redu isprobali cijeli program blagdana. Na taj način su bili svi dobro pripremljeni:

znali su, kada i kako trebaju sudjelovati na misi, a ujedno i koje će mjesto na svečanosti zauzeti. Zbog toga je na sam blagdan sve teklo ko po loju; Isus se je također radovao, da je vjerno mnoštvo dva puta blagoslovio na svetoj misi sa nadom, da će se nekoji od njih odlučiti za češće posjećivanje mise i svetih sakramenata. Sakramentu svete ispovijedi su pristupili djeca, roditelji i kumovi dan ranije, da su mogli na samu nedjelju u očišćena srca primiti najvećeg Dobrotvora ljudskoga roda, koji nama jamči ne samo čovjeka dostojan život na zemlji, nego i vječnu sreću u nebeskoj radosti.

Svečanost je načinila na vjerno mnoštvo veličanstveni utisak, ta bili su nazočni na svetoj misi, koju je darovao župnik Srečko Golob, ne samo djeca sa roditeljima i kumovima, nego i sa svojim svećenicima, učiteljima i vjeroučiteljima. Vjeroučitelji Ferenc Gabona, kao i svećenik Stojan Kalapiš su djecu brižno pripremali na taj veliki dan, da su glasno i sabrano molila, pjevala i recitirala prigodne deklamacije. Svečanost je uzveličao svojim zvonkim pjevanjem modernih euharistijskih pjesama omladinski vokalno-instrumentalni zbor Don Bosko pod vodstvom zauzete dirigentkinje Simone Mezei. Posebna radost je bila za roditelje, kumove, rodbinu i prvopričesnika Miklósa, koji je smio primiti po prvi puta presveto Tijelo Isusovo zajedno sa svojim vršnjacima, makar na bolesničkim kolicima. To je bio snažan poticaj za djecu i odrasle, da omogućuju također svojim bolesnicima – bilo oni mladi ili stariji – primanje duhovne pomoći Liječnika na liječnicima, milosrdnoga Isusa Krista.

Na završetku svečanosti su se djeca slikali sa svojim vjeroučiteljima i svećenicima u crkvi Imena Marijina ispred žrtvenog oltara, da bi tako naglasili svoju povezanost sa Isusom, koji se na tom oltaru nekrvavo žrtvuje za naše spasenje. Djeca su zatim otišla na okrepu u zavod Emavs, i nastavila slavlje zajedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, bakama i djedovima, u svojim obiteljima. Dao Bog još mnogo takvih radosnih dana; neka ovaj dan urodi obilatim duhovnim plodovima ne samo u srcima djece, nego i njihovih porodica.